Hlavní obsah

Poslanci chtějí po Radě ČTK vysvětlení k volbě ředitele

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stálá komise pro sdělovací prostředky, která se ve čtvrtek mimořádně sešla, vyzvala radu České tiskové kanceláře (ČTK), aby neprodleně, nejpozději do 15. října, sladila své usnesení ohledně volby generálního ředitele v soulad s právními zákony. Rada totiž nejprve potvrdila jmenování nového šéfa, aby to následně odvolala a potvrdila ve funkci předcházejícího.

Článek

Rada ČTK v srpnu zvolila novým generálním ředitelem Radimu Hrehu. Vzbudila tím však silné emoce. Čeští odboráři Hrehu kritizovali za údajné předchozí pracovní přehmaty, slovenští odboráři - Hreha pracoval mj. jako ředitel Slovenské televize - se za něj postavili.

Následně Rada ČTK oznámila, že přechůdce Hrehy, Milan Stibral, si odchod z agentury ČTK rozmyslel a chce pokračovat dále jako její ředitel. Rada ČTK současně zrušila Hrehovo jmenování.

Předseda mediální komise Vítězslav Jandák je toho názoru, že Rada ČTK svým rozhodnutím o setrvání ve funkci Stibrala a zrušení volby a odvolání z funkce Hrehy popřela své předchozí rozhodnutí.

„To je v rozporu se zákonem, podle mě pan Stibral není legitimním generálním ředitelem ČTK,“ uvedl Jandák. Předsedkyně Rady ČTK Pavla Valčáková naopak tvrdí, že rozhodnutí rady je v pořádku a bylo konzultováno s nezávislými právníky. Spor bude mít zcela jasně právní dohru, protože podle informací Práva, hodlá Hreha Radu ČTK žalovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám