Hlavní obsah

Strany se začaly předhánět s kandidáty na eurokomisaře

Právo, Novinky, jas, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Strany začaly v úterý otevřeně hovořit o svých kandidátech na příštího českého eurokomisaře. Lidovci nominovali bývalého ministra Pavla Svobodu, lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg si jako eurokomisaře umí představit exministra pro evropské záležitosti Alexandra Vondru. ČSSD by zase vyhovoval ekonom Jan Švejnar či stávající eurokomisař Vladimír Špidla.

Článek

Svoboda nominaci svého jmenovce zdůvodnil tím, že je nejvyšší čas eurokomisaře navrhnout. Uvedl, že buď kandidát může vzejít s debaty stran nebo jej může určit kabinet. Lidovci chtějí nominací diplomata, bývalého ministra bez portfeje a šéfa legislativní rady politickou debatu rozpoutat.

Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga by pozici eurokomisaře zvládl například bývalý ministr Vondra. Schwarzenberg však zdůraznil, že nominace eurokomisaře je v kompetenci vlády. Vondrovo jméno zaznělo v této souvislosti již v minulosti z ODS.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lídři TOP 09 Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg

ČSSD: Špidla nebo Švejnar

Šéf ČSSD Jiří Paroubek v úterý na tiskové konferenci v Lidovém domě zopakoval, že jeho strana zvažuje na post českého eurokomisaře dva kandidáty. A to současného eurokomisaře Vladimíra Špidlu a také ekonoma Jana Švejnara. Podle Paroubka má Špidla šanci, pokud by pokračoval ve funkci, stát se jedním z místopředsedů Evropské komise. 

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek s ekonomickým odborníkem strany Jiřím Havlem

Na otázku, za jakých podmínek by jeho strana podpořila Topolánkovo instalování do funkce eurokomisaře, uvedl, že nemá cenu se k tomu vyjadřovat. "No comment,“ řekl Paroubek. 

Pavel Svoboda

Narozen 9. dubna 1962.

Nejprve působil jako právník a vysokoškolský pedagog. Politickou kariéru zahájil jako náměstek ministra zahraničí (2002-2004). Následně byl velvyslancem ČR při Radě Evropy (2007-2009).

Od ledna do května 2009 byl ministrem a předsedou legislativní rady vlády.

KDU-ČSL také oznámila, že bude usilovat o co nejrychlejší schválení státního rozpočtu. Na návrhu úsporného balíčku, který do Sněmovny předloží ministr financí Eduard Janota, by uvítali, kdyby "minimalizoval dopady na rodiny s dětmi". Nehodlají však přicházet s pozměňovacími návrhy a k témuž vyzvali i ostatní strany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám