Hlavní obsah

Ve vedení ČSSD může chybět žena až do roku 2011

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vedení soc. dem. stále není kompletní. Chybí místopředsedkyně, kterou se straně letos nepodařilo zvolit na sjezdu ani na červnovém jednání ústředního výkonného výboru (ÚVV). Další kolo bylo naplánováno na dobu po říjnových volbách do Sněmovny, ty se ale neuskuteční. ČSSD nyní stojí před rozhodnutím, zda se pokusí chybějící ženu do vedení zvolit do jarního termínu sněmovních voleb.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředsedové ČSSD Bohuslav Sobotka (vlevo) a Milan Urban

Článek

Ve hře je i varianta, že bude zvolena až na sjezdu v roce 2011. Tu zastává první místopředseda soc. dem. Bohuslav Sobotka, aby „místopředsedové měli stejný mandát“.

Sjezd je podle stanov ČSSD jednou za dva roky. Nejbližší bude v roce 2011, pokud nebude sjezd mimořádný.

Místopředseda soc. dem. Milan Urban naopak míní, že se teď objevil prostor pro další pokus. „To, že se změnil termín voleb, umožňuje, abychom se věnovali stranickým záležitostem, a volba místopředsedkyně je takovou prioritou,“ řekl Právu.

Za klíčové ale považuje rozhodnutí krajských reprezentací. Ty by se podle něj měly shodnout na jménech. „Myslím, že návrhy by neměly přicházet z centra, ale z krajských reprezentací,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám