Hlavní obsah

Zeman zvažuje založit novou stranu, už má název

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Expremiér a bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman zvažuje návrat do politiky prostřednictvím nové politické strany. Ve středu dokonce prozradil, že uvažuje o názvu Strana práv občanů. Zeman a jeho přátelé nyní řeší, zda s novou stranou vyrukovat před volbami nebo až po nich.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý premiér Miloš Zeman

Článek

„Je velká otázka, zda by to mělo být před řádnými volbami a nebo po nich, zejména, pokud dvě nejsilnější strany uzavřou velkou koalici, kterou bych pokládal za podvod na voličích obou stran,“ prohlásil Zeman na středeční tiskové konferenci v pražském sídle sdružení jeho přátel.

„Aniž bych cokoliv prejudikoval, uvažuji o tom, že kdyby taková strana vznikla, ať už před volbami nebo po volbách, neměla by to být strana, která by kopírovala jakýmkoliv způsobem programy jiných stran. Pak by také byla zbytečná. Ale měla by to být strana, která přijde s novým tématem,“ prohlásil Zeman s tím, že novým tématem by mělo být rozšíření práv občanů.

„Dokonce uvažuji o tom, že název takové strany by se jmenoval Strana práv občanů,“ doplnil Zeman. Přidal historku, jak na grémiu „nejmenované politické strany“ byl nedávno projednán jeho návrh, aby se snížilo procento preferenčních hlasů. Voličům by to umožnilo měnit efektivně pořadí na kandidátkách.

Chtěl bych vyzvat, abychom se i na vážné věci dokázali dívat s úsměvem a nevážili si příliš těch politiků, kteří zamračeně ať už z televizní obrazovky nebo od jinud, se zachmuřenou, upocenou tváří, pronášejí svoje tisíckrát vyvrácená moudra
Miloš Zeman

„Třebas nedávat tam hokejisty ani zpěvačky, ale dávat tam lidi, kteří jako starostové uspěli ve výkonu své funkce,“ řekl k tomu Zeman. Dodal, že grémium „nejmenované politické strany“ s „děsem v oku“ návrh odmítlo. Citoval i odůvodnění: „To by si voliči mohli dělat, co chtěli a mohli by ty kandidátky fakticky sestavovat sami“. Právě to ale Zeman podporuje.

Zeman se vyjádřil také k současné bouři na české politické scéně vyvolané obratem ČSSD, která odmítla podpořit rozpuštění Sněmovny vedoucí k listopadovým předčasným volbám.„Můj názor jako občana se dá vyjádřit dvěma slovy: šaškárna a kocourkov,“ řekl Zeman.

Vyvarujte se politiků, kteří se nedokáží smát

Jako vysloužilý politik expremiér těm aktivním nezávidí jejich situaci a neobdivuje jejich výkon. Zeman také nastínil, jak by vzniklou situaci řešil.

„Především bych zamítl programy obou dvou nejsilnějších stran, protože podle mého názoru krizi prohlubují, místo aby ji řešily. Zamítl bych tedy návrhy ODS na další a další daňové úlevy a naopak bych se vydal cestou návratu k progresivní dani a zvýšení daňové kvóty, protože chceme-li uchovat stabilní veřejný sektor, nemůžeme podlamovat rozpočtové příjmy. Za druhé bych zamítl návrhy soc. dem. na takové nesmysly, jako je šrotovné nebo 13. důchod,“ míní Zeman.

Šrotovné, které prosadila ČSSD, pak přirovnal ke klozetovnému. Právě ve středu mu podle jeho slov instalatér na Vysočině instaluje novou klozetovou mísu. „Měl bych žádat klozetovné, protože nová mísa bude daleko ekologičtější než mísa stará,“ zavtipkoval, aby to označil za absurdní. „Ptám se pouze, v čem je rozdíl mezi již schváleným šrotovným a dosud, a bohdá nikdy neschváleným klozetovným,“ dodal Zeman.

„Chtěl bych vyzvat, abychom se i na vážné věci dokázali dívat s úsměvem a nevážili si příliš těch politiků, kteří zamračeně ať už z televizní obrazovky nebo od jinud, se zachmuřenou, upocenou tváří, pronášejí svoje tisíckrát vyvrácená moudra,“ řekl také Zeman. „Vyvarujte se politiků, kteří se nedokáží smát, včetně toho, aby se smáli sami sobě,“ dodal.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám