Hlavní obsah

Svoboda: Rozpuštění Sněmovny lze zpochybnit jen do jejího zániku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šéf lidovců Cyril Svoboda má za to, že případná ústavní stížnost proti novele Ústavy o samorozpuštění Sněmovny by musela být podána ještě před tím, než dolní komora na jejím základě ukončí svou činnost. Poté poslancům skončí mandát a podání stížnosti by již nebylo možné. Svoboda to uvedl v neděli v pořadu Partie, který vysílá televize Prima.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda lidovců Cyril Svoboda

Článek

Sněmovna by měla podle dosavadního harmonogramu své rozpuštění navrhnout prezidentovi na své úterní schůzi. Václav Klaus by jí pak musel vyhovět nejpozději ve čtvrtek, má-li podle související novely volebního zákona vyhlásit nové předčasné volby na 6. a 7. listopadu.

Svoboda, který před televizními kamerami diskutoval s místopředsedou Sněmovny Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) zopakoval své stanovisko, že chce-li některý z poslanců podat ústavní stížnost, měl by to otevřeně přiznat.

Juraj Raninec se přitom ani v neděli jasně nevyjádřil, zda stížnost skutečně podá. Zopakoval pouze, že podle jeho názoru je novela účelová.

V pátek Raninec naznačil, že pokud nepodá stížnost Miloš Melčák, který napadl původně schválený ústavní zákon, mohl by se na ÚS obrátit on.

Svoboda se Zaorálkem dále diskutovali o tom, co rozhodnutí ÚS znamená v obecné rovině. Zaorálek odmítl interpretovat slova šéfa ČSSD Jiří Paroubka o tom, že "je třeba zvážit kompetence soudu" jako výhrůžku. Podle něj je pouze nutné ujasnit si, s čím mohou politici ze strany ÚS počítat.

Reklama

Související témata:

Související články

Ústavní soud zrušil volby. Co bude dál?

Čtvrteční rozhodnutí Ústavního soudu pořádně zamíchalo kartami na české politické scéně. Co může následovat? Sněmovna již kvůli případnému zrušujícímu...

Výběr článků

Načítám