Hlavní obsah

Nakažená klíšťata zabila v Česku dva muže

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nakažená klíšťata, která přenášejí klíšťovou encefalitidu, tedy zánět mozku, už letos zabila v ČR dva muže. Vyplývá to z nejnovějších údajů Státního zdravotního ústavu v Praze. Oba muži ve věku 64 a 72 let se klíšťovou encefalitidou nakazili v Plzeňském kraji. Bližší podrobnosti k úmrtí obou mužů zatím známy nejsou.

Foto: Profimedia.cz

Klíšťata mohou být smrtelně nebezpečná.

Článek

Klíšťovou encefalitidou již letos ke konci srpna onemocnělo 523 lidí, to je o 171 víc než ve stejném období loňského roku. Lymeskou borreliózou, kterou klíšťata rovněž přenášejí, ke stejnému datu onemocnělo 2160 osob, to je o 134 méně než loni.

Podle odborníků letošní výskyt klíšťové encefalitidy je nebývale vysoký a dá se předpokládat, že na podzim, kdy lidé více chodí do lesa na houby, bude počet postižených ještě mnohem vyšší a překoná zřejmě loňské číslo, kdy za celý loňský rok klíšťovou encefalitidou onemocnělo 633 lidí a tři muži nemoci podlehli.

Jejich slina nadějí pro léčbu rakoviny

Klíště nepřenáší jen infekční nemoci, ale jeho slina obsahuje rovněž protein, který by mohl léčit rakovinu kůže, jater a slinivky břišní. Tvrdí to brazilští vědci, o jejichž objevu informovala agentura AFP. Když vědci studovali jihoamerický druh tohoto parazita, objevili, že tento protein ničí rakovinové buňky a zdravé buňky nenapadá.

„Je to obrovský objev,“ soudí šéfka této studie Ana Marisa Chudzinskiová-Tavassiová zabývající se molekulární biologií na institutu Butantan v Sao Paulu. „Substance obsažená ve slině tohoto klíštěte by mohla být lékem proti rakovině,“ uvedla.

Anketa

Kouslo vás už letos klíště?
Ano
50,7 %
Ne
49,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9420 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám