Hlavní obsah

Topolánek slíbil zrušit po volbách ministerstvo pro místní rozvoj

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Pokud získá ODS ve volbách silný mandát, hodlá Mirek Topolánek zrušit ministerstvo pro místní rozvoj. Předseda strany to uvedl v pátek v Brně při setkání s novináři a památkáři v bývalé vládní vile rodiny Šťastných, kde představil čtyři okruhy řešení v problematice reformy památkové péče a ekonomického využívání státem spravovaných památek.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Šéf ODS Mirek Topolánek

Článek

Jak naznačil, snahy a plány zrušit podle něj nepotřebné ministerstvo existovaly již dříve, ale nemohly se uskutečnit, protože v čele dvou ministerstev – pro místní rozvoj a kultury – stáli dva představitelé koaličních lidovců Jiří Čunek a Václav Jehlička.

"Dva politici z jedné strany obsazovali dvě ministerstva, z nichž jedno mělo být ochuzeno a druhé obohaceno. Jehlička a Čunek byl spor, který jsme nedokázali ve vládě vyřešit,“ uvedl Topolánek. Podle něj by měly být profesní oblasti ministerstva pro místní rozvoj převedeny na jiné resorty, úkoly by měly převzít například na ministerstvu kultury. Jak zdůraznil, jde mu o zrušení úřadu, nikoli však agendy, která na tomto úřadě je.  

"Ministerstvo pro místní rozvoj se samozřejmě brání jakémukoli odlivu, protože tuší, že poté, co by přišlo o turismus, si všichni spočítají, že k tomu, aby dělali supervizi strukturálních fondů, nepotřebujeme ministerstvo, ale stačí nám agentura. Chce to však silný mandát a v momentě, kdy my ten silný mandát budeme mít, tak ty kroky budou velmi rychlé,“ vysvětlil Mirek Topolánek.  

Když poslanec a bývalý primátor Brna Václav Mencl, údajně muž, který by měl v případě vítězství obsadit za ODS post ministra kultury, uvedl, že ministerstvo pro místní rozvoj je v současnosti konglomerát různých činností, které spolu navzájem nesouvisí, Topolánek bez obalu doplnil: "Jestli jsi chtěl naznačit, že ho chceme zrušit, tak my ho chceme zrušit dlouho.“  

Reklama

Výběr článků

Načítám