Hlavní obsah

Je to k zbláznění, říká český filmař zatčený v Indii

Právo, Radka Kovářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už víc než měsíc se pokouší v Indii přežít český filmař, kterého tamní úřady zatkly koncem června kvůli jeho údajnému podílu na pašování lidí do Evropy. Ačkoli vše nasvědčuje tomu, že se nejspíš sám stal obětí podvodu, na brzký návrat domů to zatím nevypadá. Důvodem je totální zahlcenost indických soudů, u kterých se vše počítá spíše na roky než na měsíce.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Článek

„Kdykoli můžu dokázat svoji nevinu, ale zatím nebylo komu a kde,“ začíná vyprávět pražský produkční, který strávil první dny po zatčení v místním vězení. Nyní komunikuje s domovem hlavně pomocí internetu. Své jméno zveřejnit raději nechce.

Noc jsem strávil mezi tlejícími krysami
český filmař zatčený v Indii

„Nejhorší je to vědomí, že tady můžu strávit sedm let ve vězení. Naštěstí jsou tu lidi, kteří spolupracují s ambasádou a pomáhají mi s denním programem, abych se tu nezbláznil,“ podotýká.

Soudní stání v jihoindickém Čennaí (dříve Madrás) se totiž stále odkládá. To poslední bylo přeložené na začátek příštího týdne a jde v něm jen o procesní záležitosti. Podstatou případu se soud zatím zabývat nebude.

Zatykač vydali už v únoru

Do nezáviděníhodné situace se dostal jako zástupce filmové společnosti Location service. Do Indie přijel už začátkem roku na pozvání indické Sukuranetworks. V Česku měl najít pro Indy vhodná místa pro natáčení.

Před plánovanou akcí ale společnost přestala komunikovat. Proto se v červnu vydal do Asie znovu, aby zjistil, co se děje, a domohl se zaplacení nákladů. Při odletu 24. června ho na letišti v Bombaji zatkli.

Indická policie totiž už začátkem roku zadržela některé spolupracovníky Sukuranetworks kvůli podezření, že byli zapleteni do pašování lidí, a na českého filmaře v únoru vydala zatykač.

„Noc jsem strávil mezi tlejícími krysami. Než mě předvedli k soudu, musel jsem pak dvakrát přespat na policejní stanici,“ vzpomíná.

Protože byl zadržovaný 48 hodin bez sdělení obvinění, podalo naše velvyslanectví stížnost kvůli procesní chybě na indické ministerstvo zahraničních věcí. Následně v doprovodu tří policistů strávil 30 hodin v přeplněném vlaku, který ho odvezl zpět do Čennaí. Tamní soudkyně na něj uvalila 15denní vazbu.

„Bylo to pekelné. Spal jsem na zemi, pod hlavu jsem si dával bochník chleba. Místo záchodu díra v zemi, skoro zelená voda. Naštěstí se tam dala koupit balená voda. První dvě noci jsem strávil s dalšími 20 vězni. Seznámil jsem se tam s člověkem, který byl zavřený za zveřejnění článku o korupci ve vyšších kruzích a uměl dobře anglicky,“ pokračuje.

Tamní dozorci se prý k němu jako k Evropanovi chovali dobře. „Pár dní předtím tam skupina vězňů někoho zavraždila,“ zmínil drsné podmínky, které tam panovaly.

Velvyslanec: je to oběť

Po pěti dnech se mu podařilo díky kauci 25 tisíc indických rupií (9600 korun) dostat na svobodu.

Podle českého velvyslance v Indii Hynka Kmoníčka by sice mohl volně cestovat, tamní úřady mu ale zabavily pas. „Bez pasu ho nemůže ubytovat žádný hotel, ani si nemůže koupit letenku,“ podotkl Kmoníček.

Musel si tedy pronajmout byt nedaleko policejní služebny. Pomáhá mu místní právník. „Připadám si jako ve špatném filmu. Nic se neděje a nikoho to nezajímá,“ myslí si.

„Na základě všech dokumentů, které jsem viděl, očekávám, že se musí prokázat, že v této chvíli je zadržovaná oběť, nikoli pachatel. Jediným problémem je čas,“ podotýká Kmoníček, který se chce kvůli jeho případu dnes sejít s náměstkem indického ministerstva zahraničí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám