Hlavní obsah

KSČM a ČSSD se předhánějí v předvolebních slibech

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České levicové strany se začaly předhánět v předvolebních slibech zvyšování platů a penzí. Komunisté nyní obdobně jako ČSSD slibují výrazné zvýšení minimální mzdy. A to postupně až na 14 tisíc korun měsíčně. Minimální důchod pak chtějí zvyšovat až na 10 tisíc korun měsíčně. Peníze na splnění ambiciózních slibů chce KSČM získat například zvýšením daně z příjmu pro lidi s platem nad milión hrubého ročně.

Článek

Komunisté v pondělí zveřejnili svůj „Otevřený volební program“. V něm uvádí požadavky, které prý splní. „Minimální mzda postupně zvýšená až na 14 000 Kč,“ zní jeden ze slibů KSČM. Dalším je postupné zvýšení minimálního důchodu až na 10 tisíc korun, komunisté také chtějí prosadit v EU zrušení DPH u potravin a snížení z DPH z 9 na 5 procent u základního zboží a služeb.

Studentům vysokých škol slibují prospěchová stipendia až 5 tisíc korun měsíčně, mladým rodinám státem dotované půjčky na bydlení. „Mateřskou ve výši 14 000 do tří let věku dítěte,“ slibují dále komunisté. Na vědu a výzkum pak chtějí dávat tři procenta HDP, tedy až 110 miliard korun ročně.

Brát chtějí "bohatým"

Zvyšování platů, dávek a penzí ale klade velké nároky na státní kasu, zvláště v době ekonomické krize. Komunisté ale tvrdí, že peníze seženou a vědí už také jak. „Chceme změnit daňový systém a to větší daňovou diferenciací. Z části to chceme změnit také změnou DPH a daně spotřební,“ řekl v pondělí Právu šéf KSČM Vojtěch Filip na dotaz, kde hodlají sehnat peníze na ambiciózní splnění slibů.

Komunisté chtějí podle Filipa zrušit suberhrubou mzdu a zavést znovu několik daňových pásem. „Daň ze mzdy u nejnižší příjmové kategorie by byla 10 procent. Tím zůstane, vypadá to mezi 500 až 1000 korunami, těmto lidem měsíčně navíc. Budou moci uspokojovat svoji koupěschopnou poptávku a tím pádem bude i vyšší příjem ze spotřební daně a z DPH,“ tvrdí Filip.

Další sazby by byly 15, 25 a ta nejvyšší 35 procent. „Tím pádem by se více naplňovat více státní rozpočet,“ míní lídr KSČM. Místopředseda strany Jiří Dolejš doplnil, že nejvyšší daňová sazba by se týkala lidí s příjmem nad jeden milión korun hrubého ročně.

Sociální demokraté mají podobné plány 

S podobnými sliby přitom již počátkem měsíce přišla ČSSD na své programové konferenci. Soc. dem. oslovuje voliče s příslibem povinné valorizace minimální mzdy alespoň o 500 korun ročně, státní garancí důchodů ve výši 55 procent čisté mzdy, vyplacení 13. důchodu z dividendy ČEZ.

Minimální důchod pro samostatně žijícího penzistu by měl podle soc. dem. být ve výši 1,2 násobku životního minima. Obdobně jako komunisté slibuje ČSSD novomanželské půjčky na pořízení a modernizaci bytu pro lidi do 40 let. Navrch povinný bezplatný rok předškolní výchovy, vytvoření 100 tisíce nových pracovních míst nebo státní podporu při splácení hypoték v době krize.

Pokud jde o daně z příjmu, soc. dem. také slibuje zrušení superhrubé mzdy. Pro lidi s hrubým příjmem nad 1,2 miliónu korun ročně navrhuje daň ve výši 38 procent. Pro lidi s extrémně nízkým příjmem pak chce soc. dem. zavést další pásmo pod 23 procenty.

Podle místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky by 38 procentní daň přinesla státnímu rozpočtu ročně minimálně pět miliard korun. Nyní je daň z příjmu jednotně 15 procent z tzv. superhrubé mzdy, což odpovídá 23 procentům reálného zdanění.

Výběr článků

Načítám