Hlavní obsah

Klaus jmenoval Petra Rafaje do funkce šéfa ÚOHS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Petr Rafaj byl ve čtvrtek prezidentem Václavem Klausem jmenován do funkce předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Jeho jmenování v červnu shválil kabinet premiéra Jana Fischera. Do funkce nastupuje Rafaj poté, co byl ÚOHS od 8. června po odchodu Martina Peciny bez šéfa.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Petr Rafaj byl prezidentem Václavem Klausem jmenován do funkce předsedy ÚOHS.

Článek

Mandát předsedy ÚOHS je šestiletý. Předseda úřadu nesmí být členem žádné politické strany nebo politického hnutí. Rafaj dříve uvedl, že se vzdá své stranické příslušnosti k ČSSD a zanechá i komerčních aktivit.

Osmačtyřicetiletý Rafaj vstoupil do ČSSD v roce 1997 a od roku 2002 je jejím poslancem. Zkušenosti má i s komunální politikou. V letech 1998 až 2002 byl místostarostou města Frýdek-Místek, na tamní radnici působí jako zastupitel dodnes. V letech 2000 až 2002 byl také zastupitelem Moravskoslezského kraje. Rafaj je rovněž členem dozorčí rady Letiště Praha, v minulosti působil i jako předseda dozorčí rady státního podniku Povodí Odry. Vystudoval Vysokou školu báňskou v Ostravě. Je ženatý a má dvě dcery.

Antimonopolní úřad byl zřízen v roce 1991 a sídlí v Brně. V letech 1992-1996 byl tento úřad nahrazen Ministerstvem pro hospodářskou soutěž. Úřad vytváří podmínky pro rozvoj hospodářské soutěže, dohlíží nad zadáváním veřejných zakázek a vykonává spolu s Evropskou komisí kontrolu nad poskytováním veřejných podpor. Na ÚOHS v současné době pracuje 124 pracovníků. Většinou jde o právníky a ekonomy.

Reklama

Výběr článků

Načítám