Hlavní obsah

ODS vede o pět procent, ČSSD hodně ztratila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poprvé zhruba po dvou letech se podle výzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) zvedly preference ODS natolik, že překonala konkurenční ČSSD. Podle volebního modelu by občanští demokraté zvítězili s rozdílem pěti procent a potenciální volby do Sněmovny by vyhráli.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Paroubek s Mirkem Topolánkem

Článek

V červnu by ODS získala 35 procent hlasů a sociální demokraté 30 procent. ODS si oproti květnovému průzkumu polepšila o šest procentních bodů, zatímco ČSSD se preference propadly o osm procentních bodů.

O jeden procentní bod si polepšili komunisté, kteří by získali 16 procent hlasů, lidovci by skončili stejně jako v květnu se 6,5 procenta, zelení by se do Sněmovny dostali jen těsně s 5,5 procenta.

Pod hranicí volitelnosti je strana exministra Miroslava Kalouska TOP 09 v čele s Karlem Schwarzenbergem, jíž by daly hlas jen dvě procenta dotázaných. Strana se proti výsledkům průzkumu ohradila, neboť její vznik byl ohlášen až v jeho průběhu. "Člověk nemusí být přímo vědec, aby pochopil, že za těchto okolností jsou zveřejněná data zcela nevěrohodná a jejich zveřejnění v této podobě je nekorektní," uvedl v tiskovém prohlášení Miroslav Kalousek.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Statistická odchylka u velkých stran ovšem může být podle CVVM až tři procentní body. Do volebního modelu nebyli zahrnuti respondenti, kteří nevěděli, komu dají hlas, a nevoliči. K volbám by v červnu šlo 60 procent lidí, tedy asi o 4,5 procenta méně než v posledních volbách v roce 2006.

Zaorálek: Chce to vlastní témata

Místopředseda sociální demokracie Lubomír Zaorálek si nebyl zcela jist, co stojí za propadem preferencí.

"To asi nedokážu říci. Pravděpodobně jsme nedokázali v poslední době být těmi, kdo určují témata. Připadá nám, že spíše reagujeme, a to je něco, co musíme změnit,“ reagoval ve čtvrtek  Zaorálek na dotaz Práva, kde vidí příčinu poklesu preferencí jeho strany.

Na otázku, zda nebude soc. dem. měnit svoji strategii, pak řekl: "My jsme ve fázi, kdy teprve vytváříme strategii do voleb a končíme program. To znamená, že to hlavní je před námi. Do voleb ještě zbývá cesta. Pro mě budou rozhodující preference, které budou před 8. říjnem“.

Ani místopředseda ODS David Vodrážka nechce výsledku přikládat velký význam. "Může mne to těšit, na druhé straně slovy klasika ´věřím jen průzkumům, které si zfalšuju sám´. Důležité bude, až jak dopadnou volby," řekl Vodrážka. Význam podle svých slov naopak přikládá průzkumům, které zadává občanská demokracie sama a v nichž se ptá, jaké problémy by chtěli lidé řešit, kde vidí prostor pro pomoc z řad politiků.

Výběr článků

Načítám