Hlavní obsah

Klaus v Srbsku: Je správné, že nebyl pozván kosovský prezident

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novi Sad

Prezident Václav Klaus v pátek dorazil na pozvání svého srbského protějšku Borise Tadiće do Nového Sadu na šestnáctý summit prezidentů středoevropských zemí. V rozhovoru pro Český rozhlas a Právo uvedl, že setkání bere za velmi vážnou věc, kdy se řeší například otázka rozšiřování EU. Poznamenal také, že považuje za správné, že na summit nebyl pozván prezident Kosova Fatmir Sejdiu.

Článek

"Tento summit považuji za věc vážnou,“ řekl Klaus před příletem do Nového Sadu. Summit podle něj nabízí chvíle k dialogu a spoustě osobních setkání. A o čem se na setkání středoevropských prezidentů, které začalo v pátek ráno, hovoří?

"Témata jsou podle srbského předsednictví v podstatě tři. Ekonomické problémy, krize zasáhla všechny země. Energetické problémy. Spousta zemí ťuká na dveře EU. Třetí téma - rozšiřování, je naprosto jasné, že kolem toho se bude celý summit pootáčet,“ sdělil Klaus.

Srbsko se dostává do popředí, chválí Klaus

Český prezident ocenil, že se Srbsko dostává po dlouhých letech do popředí. "Dobře si vzpomínám, jak už jsem v polovině 90. let říkal, není přeci možné, aby bylo jedno bílé místo na mapě Evropy,“ sdělil a dodal: "Jsem velmi rád, že se toto odblokovalo. Srbsko tady je, je považováno za váženého člena“.

Klaus přitom okomentoval neúčast kosovského prezidenta na summitu. Právě Kosovo je bolavým místem Srbska, rozděluje i mezinárodní společenství. Část zemí, včetně Česka jej uznala, ale třeba sousední Slovensko tak neučinilo. "Samozřejmě vidíme rozpory, Albánci jsou neradi, že nebyl pozván kosovský prezident. Já myslím, že to je správné, že nebyl pozván,“ prohlásil Klaus.

Prezident se přitom neobává, že až se předsednictví EU ujme 1. července  Švédsko, na Balkán jako prioritu zapomene. "Je sice logické, že Švédsko má blíž pobaltské země a věnuje se jim, také jim dělají starosti, jejich banky jsou do toho zapletené. Věřím, že Švédsko se bude dívat tímto směrem. Myslím, že si Evropa nemůže dovolit západní Balkán vystrkávat a myslet si, že navěky se tam nic nestane,“ míní Klaus.

Spor Chorvatska a Slovinska by neměla řešit EU

Česká hlava státu se také domnívá, že problém, kdy kvůli územnímu sporu blokuje Slovinsko vstup Chorvatska do EU, by si měly tyto země vyřešit mezi sebou.

"Myslím, že kdyby si sedly seriózně ty dvě země ke stolu, tak by se to vyřešit dalo. Jsem proti evropským řešením těchto problémů. To jsou řešení nestabilní, která vždy ta jedna strana považuje za ne svá, a tudíž vnucená a není s nimi spokojená a k ničemu pozitivnímu nevedou. Tlačil bych pány prezidenty a premiéry těchto dvou zemí, aby si sedli spolu,“ sdělil. To samé pak prezident zopakoval ve svém projevu na summitu.

Klaus přitom poznamenal, že jej slovinský prezident Danilo Türk láká na pracovní návštěvu své země počátkem září, kdy je k vydání připravena slovinská verze knihy Modrá nikoliv zelená planeta. Podle českého prezidenta se vydání knihy chystá také v Albánii a Rumunsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám