Hlavní obsah

Úřad vlády vyhodil zaměstnance neoprávněně, rozhodl soud

Právo, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na podzim 2004 dostal docent J. H. výpověď na Úřadu vlády ČR pro nadbytečnost. Do penze mu tehdy zbývaly ani ne tři roky. Byl přesvědčen, že o práci přišel kvůli věku, a tak bývalého zaměstnavatele zažaloval.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Budova Ústavního soudu v Brně

Článek

Za pravdu mu dal až nyní Ústavní soud (ÚS). Jde o první verdikt řešící první případ věkové diskriminace v Česku.

Výpověď J. H. souvisí s personálními změnami, k nimž došlo na Úřadu vlády ČR na podzim 2004 po nástupu Martina Jahna, tehdejšího místopředsedy vlády pro ekonomiku v kabinetu Stanislava Grosse (ČSSD).

Jahn v tu dobu převzal úsek, kde J. H. pracoval. Záhy poté v něm dostalo z reorganizačních důvodů výpovědi šest zaměstnanců, pěti z nich bylo nad padesát let. J. H. k nim patřil.

Odborník na problematiku lidských zdrojů, specialista na problémy zdravotně postižených, v úřadu v tu dobu pracoval dvanáct let. Pod novým vedením pro něj ale místo nebylo.

Podivné zdůvodnění

Neměl prý vzdělání v oblasti práva, žurnalistiky a neuměl německy. J. H. přitom právní problematiku zdravotně postižených přednášel na dvou vysokých školách, pravidelně publikoval v médiích a němčinu také ovládal, na její znalost se ho ale nikdo neptal.

„Můj klient od začátku tvrdí, že na základě provedených změn došlo pouze k přejmenování některých útvarů a přesunu jejich agend do jiných útvarů. Na činnost byli najati noví, mnohem mladší zaměstnanci. Proto považoval výpověď za diskriminační a obrátil se na soud,“ řekl Právu advokát Petr Zima, který J. H. zastupuje.

Tvrzení nahrává i skutečnost, že v době odchodu „starých“ přišlo do úřadu třináct mladých zaměstnanců, dvanácti z nich bylo pod dvacet osm let. Někteří z nich neměli žádnou praxi a část z nich ještě studovala vysoké školy.

Kauza se v soudních síních vlekla roky. Příslušnou žalobu J. H. postupně zamítly Obvodní soud pro Prahu 1 a Městský soud v Praze s tím, že každý zaměstnavatel si může vybrat, koho si v případě reorganizace nechá a koho propustí.

Průlomový rozsudek

J. H. neuspěl ani s dovoláním u Nejvyššího soudu. Proto podal ústavní stížnost, v níž opět uvedl, že Úřad vlády ČR rozdílně zacházel se staršími a mladšími zaměstnanci. „Ústavní soud mu dal za pravdu tento čtvrtek. Z pohledu žaloby jde o průlomový rozsudek,“ upřesnil Zima.

ÚS označil za klíčový ukazatel věkové diskriminace na Úřadu vlády ČR statistiku přijatých a propuštěných zaměstnanců v závislosti na věku. Jako nadbyteční byli v 80 procentech shledáni ti nad padesát let. Přijatí byli v 93 procentech pracovníci mladší dvaceti osmi let.

„... uvedené údaje jsou dostačující k tomu, aby podporovaly tvrzení o zřejmé snaze dosáhnout generační obměny příslušného pracoviště. Zde je podle Ústavního soudu nebezpečí, že tato obměna bude vedena podle diskriminačních kritérií, reálné a dokonce velmi pravděpodobné,“ stojí v nálezu ÚS.

Podle něj se soudy nezabývaly realitou provedených změn, tedy tím, jaké povahy byla nově vytvořená pracovní místa a čím se lišila od těch zrušených. „... pro zaměstnavatele, který má k dispozici osobní materiály svých zaměstnanců, není nic snazšího, než stanovit tato kritéria účelově, tedy tak, aby je dosavadní zaměstnanci nesplňovali bez souvislosti se skutečnou potřebou...,“ píše se dále v nálezu ÚS.

Uvedl, že přehlížení účelově vytvořených umělých požadavků by „z antidiskriminačních norem činila prázdná ustanovení bez šance vynutit jejich splnění“.

Soudní pře mezi J. H. a bývalým zaměstnavatelem se nyní vrací na začátek. Soudy ale budou muset nově vzít v úvahu rozhodnutí ÚS. Poškozený by se tak po letech mohl dočkat zrušení výpovědi, případného odškodnění. Svou vytrvalostí navíc otevřel cestu pro úspěch dalších podobných žalob u českých soudů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám