Hlavní obsah

Výrazné političky na podzim odejdou, nahradí je nové tváře

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po letošních podzimních volbách do Sněmovny se česká politická scéna změní. Alespoň pokud jde o nejvýraznější političky. Sněmovnu chce opustit její místopředsedkyně Lucie Talmanová (ODS) a také poslankyně a místopředsedkyně zelených Kateřina Jacques. Shodou okolností se jedná o partnerky dvou lídrů stran zastoupených v bývalé vládě – Mirka Topolánka a Martina Bursíka, který čelo strany opustil a rovněž ohlásil, že kandidovat znovu nebude.

Foto: René Volfík, ČTK

Kateřina Jacques na zasedání Sněmovny

Článek

„Dlužím něco svému synovi, kterému budou v červenci dva roky. Chci s ním trávit ještě více času a věnovat se jeho výchově,“ zdůvodnila své rozhodnutí před časem Talmanová.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředsedkyně Sněmovny Lucie Talmanová (ODS)

Její straničtí kolegové odchod chápou. „Jako lékař a psychiatr musím říct, že dvouletý syn svoji mámu prostě a jednoduše potřebuje. V tomto ohledu jí držím palce,“ uvedl pražský primátor Pavel Bém, který se chce dostat do Sněmovny jako dvojka kandidátky ODS. A pražský poslanec Jan Bürgermeister míní, že by se Talmanová měla do politiky po čase zase vrátit.

Stálicí ODS zůstává místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová. Ta Právu potvrdila, že se opět bude ucházet o post volební jedničky na Vysočině.

Primátorka Chomutova míří na post jedničky

Jacques s rozhodla rezignovat na post místopředsedkyně zelených, lidé z vedení ji však prý přemluvili, aby si to rozmyslela. Když odejde nejsilnější figura, tedy Bursík, odchod Jacques by stranu oslabil.

„To jsem samozřejmě akceptovala s tím, že mé osobní rozhodnutí je to, že nebudu kandidovat v nadcházejících parlamentních volbách. To je můj osobní přístup k tomu, že evropské volby nedopadly podle našich představ,“ uvedla Jacques. Její kritici často upozorňovali, že Jacques stranu i sebe – coby dvojku na eurokandidátce – před volbami poškodila v pořadu Jana Krause, kde neuměla odpovědět na otázku, co je biomasa.

Naopak novou výraznou tváří ve Sněmovně se nejspíš stane chomutovská primátorka Ivana Řápková (ODS), která se stala známou kvůli kontroverznímu tvrdému postupu proti neplatičům, převážně Romům. Těm se rozhodla prostřednictvím exekutorů odebírat sociální dávky.

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Ing. Antonín Seďa

V Ústeckém kraji má Řápková v probíhajících primárkách zatím nejvíc návrhů, aby se stala jedničkou na kandidátce. Téměř jisté je, že bude na některém z volitelných míst.

Řápková připustila, že k rozhodnutí kandidovat ji přiměla skutečnost, že i ve Fischerově vládě zůstal ministrem pro menšiny a lidská práva Michael Kocáb.

„Jeho postoj byl jednou z nejdůležitějších příčin mého rozhodnutí, dohnal mě k němu. Ten člověk za celou dobu na ministerstvu nepřinesl jediný smysluplný návrh, jak situaci řešit. Jen na nás útočil a obviňoval,“ domnívá se Řápková.

Místo Parkanové vdova po Luxovi

Také u lidoveckých političek proběhne výměna. Zatímco bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová odešla do vedení nové strany založené Miroslavem Kalouskem TOP 09, řady Svobodových lidovců chce posílit vdova po někdejším předsedovi Josefu Luxovi Věra Luxová.

Na nedávném sjezdu ve Vsetíně byla zvolena do celostátního výboru. Kandidaturu do Sněmovny zvažuje. „Není to nespokojenost, ale cítím povinnost vyjadřovat se k věcem veřejným. I když jsem členka, vždy jsem se k nim vyjadřovala z vnějšku, z pozice manželky respektované osoby. Chci být brána jako člověk zvolený, a ne jako manželka Josefa Luxe,“ zdůvodnila svůj záměr Luxová.

Reklama

Výběr článků

Načítám