Hlavní obsah

Kalousek představí svou TOP 09, vést by ji mohl Schwarzenberg

Právo, Novinky, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve čtvrtek se na české politické scéně objeví nová strana. Miroslav Kalousek, bývalý šéf lidovců a exministr financí, představí TOP 09. Do nové strany už se hlásí řada současných poslanců, zatím však není jasné, kdo stranu povede. Jelikož ale od první chvíle, kdy o založení strany začal hovořit, vyjednával se senátorem Karlem Schwarzenbergem, stal se bývalý šéf diplomacie pro média hlavním adeptem na post šéfa.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslav Kalousek ve Sněmovně

Článek

Kalousek úzkostlivě tají do poslední chvíle, která osobnost stane v čele nového uskupení. Spekulace posledních dní se obracejí především k senátorovi Karlu Schwarzenbergovi, který odmítá cokoli komentovat a dotazy ohledně jeho možného angažmá coby předsedy TOP 09 už ho „nudí“.

Svými sympatiemi vůči Kalouskovi se kníže netají. Že exministra financí pokládá za nejlepšího člena Topolánkovy vlády, tvrdí bez obalu. Dosud však měl jisté závazky vůči Straně zelených, na jejíž kandidátce vstupoval do Senátu.

Schwarzenberg ale přímé otázky novinářů už dlouho odráží s tím, že Kalousek je soběstačný. Právu sdělil, že s ním Kalousek nemůže počítat.

„O žádné pomoci Kalouskovi nevím,“ řekl Schwarzenberg Právu. Poté napsal SMS: „Ostatně mám dojem, že si Kalousek pomůže sám.“ Kalousek pouze uvedl, že v týdnu udělají tiskovou konferenci a stranu představí.

Kalousek odmítl námluvy malých stran

„Já nemám ambici spojovat malé strany, my nebudujeme malou stranu, my budujeme velkou stranu,“ řekl Právu Kalousek.

Reagoval tak na informace, že s ním chtěl jednat o spolupráci Petr Mach, šéf Strany svobodných občanů, která v eurovolbách neuspěla s programovou negací Lisabonské smlouvy.

„Pan Mach mě pozval mailem na setkání, já jsem mu zatelefonoval a řekl jsem mu, že nevidím prostor pro spolupráci mezi TOP 09 a zřejmé protievropské strany. Telefon trval 40 vteřin, kdy jsem mu řekl, že se s ním setkat nechci,“ uvedl Kalousek. Dodal, že stejně nemá zájem o jednání s předsedkyní Suverenity Janou Bobošíkovou.

Mach včera vydal tiskové prohlášení, podle něhož chce sjednotit pravici. Právu řekl: „Když jsem mluvil s panem Kalouskem v úterý, tak mi říkal, že z 90 procent souhlasí se mnou pokud jde o ekonomické věci, ale ne pokud jde o evropská témata. Takže to já respektuji.“

Mach přitom neztrácí naději, že se dohodne s dalšími stranami. Jednal prý už s Bobošíkovou a také s Vladimírem Železným. Ten stál u založení strany Libertas.cz. Mach se chystá oslovit také uskupení Věci veřejné.

Kalousek nebude stranu zakládat na zelené louce. Už dříve se dohodl s hnutím Starostové a Nezávislí (STAN) o spojení. „Poskytli bychom své zázemí a lidi v regionech, TOP 09 nemá dost času vybudovat do říjnových voleb regionální základnu. Na kandidátku bychom poslali nejlepší z našich starostů,“ řekl ČTK šéf STAN Petr Gazdík.

Druhou částí dohody by podle něj mělo být, že TOP 09 by naopak v místních volbách respektovala znalosti hnutí a STAN by podporovala.

Zájem má Wolf

Za Kalouskem se vydala řada lidovců. KDU-ČSL opustilo pět poslanců. Kromě Kalouska i exministryně obrany Vlasta Parkanová, dosavadní předseda lidoveckého klubu Pavel Severa a jihomoravští poslanci Ladislav Šustr a Jan Husák. TOP 09 posílí i lidovecká senátorka Ludmila Müllerová. Za vysokými funkcionáři budou odcházet i řadoví lidovci.

Zájem mají i politici z jiných stran, s Kalouskem se dohodl již poslanec ODS František Laudát. Po nové straně pošilhává i nezařazený poslanec Petr Wolf, který odešel z ČSSD a na čas posílil vládu Mirka Topolánka.

„Pokud bych nabídku od Kalouska dostal, tak bych ji zvažoval,“ řekl Právu Wolf. Ten odmítá podezření policie, že zneužil miliónové dotace. Kalousek na dotaz Práva řekl, že žádná jména komentovat nebude.

Lidovci s obavami

S obavami vyhlížejí vznik nového subjektu lidovci. Nelíbí se jim ani to, že Kalousek odchází s falešným důvodem, že lidovci se stávají „socialistickou a rovnostářskou“ stranou.

„Kalousek se chová jak kozel, který se stal zahradníkem. Jediný pokus stržení KDU-ČSL nalevo uskutečnil Miroslav Kalousek jako předseda strany, když se pokusil o alianci s ČSSD podporovanou komunisty,“ řekl Právu místopředseda KDU-ČSL Pavel Svoboda.

Podle něj neplatí ani argument, že lidovci jdou nalevo, když chtějí znovu prosazovat progresivní zdanění, protože ho měli v programu, který vytvořil Kalousek. „Zakládat politickou stranu na lži, pak jí prorokuji krátký konec (rychlý konec, nebo krátké trvání),“ dodal Svoboda.

Proti tvrzení, že lidovci směřují k socialismu, odmítl i místopředseda Sněmovny Jan Kasal. Podle něj je minimálně nevkusné, aby se lidé Kalouskova formátu uchylovali k lacinému nálepkování.

„Nemohu si vážit lidí, kteří si dvacet let po sametové revoluci pletou slova sociální a socialistické,“ uzavřel Kasal.

Reklama

Výběr článků

Načítám