Hlavní obsah

Bursík: Do Sněmovny už kandidovat nebudu

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý šéf Strany zelených Martin Bursík se po volební sprše stal v pondělí řadovým straníkem a poslancem. Po tříletém pobytu v nejvyšší politice už navíc ani nepočítá, že by v říjnových volbách kandidoval do Sněmovny.

Foto: Eva Kořínková, ČTK

Předseda SZ Martin Bursík

Článek

Rezignoval jste na funkci předsedy SZ, co se chystáte dělat?

Zůstávám řadovým členem strany a poslancem. Není to útěk od zelených a z politiky. Z této pozice se budu snažit pomáhat zeleným. Myslím, že ve volbách do Sněmovny máme šance uspět. Evropské volby byly pro malé strany anomálií. Středový volič rozprostřel své hlasy mezi velké množství stran a pseudostran.

Lidé si teď snad uvědomí důležitost sněmovních voleb. Také si myslím, že Strana zelených jako středový subjekt může sehrát významnou roli, protože ve volbách se bude hrát o to, zda tady vznikne koalice socialistů a komunistů. To je pro mě nepřijatelná alternativa. Nebo tady vznikne velká koalice ODS a ČSSD s tím, aby tady nevládli komunisté. Jediný, kdo může tomu zamezit, jsou středové strany s otevřeným koaličním potenciálem.

Budete vy chtít kandidovat?

Nepočítám s tím, že bych kandidoval.

Bojíte se, že byste zelené poškozoval?

To je zlá otázka.

Ale tím, že jste odstoupil, jste neúspěch SZ personifikoval.

Vzal jsem to na sebe. Kdybych to neudělal, vyvolalo by to u zelených vlnu emocí a rozepří. Já jsem vylezl na střechu, zvedl ruce, stal jsem se hromosvodem a kompletně převzal odpovědnost. Což je v ČR neobvyklé, to by žádný předseda neudělal. Chtěl jsem ulehčit situaci Ondřeji Liškovi, aby se nemusel zabývat výsledky ve volbách a horkou diskusí, ale aby se mohli věnovat kampani do sněmovních voleb.

Co říkáte na to, že Olga Zubová chce s Demokratickou stranou zelených teď všechny zelené sjednotit?

Vždyť nemají žádný program, ani členskou základnu. To je účelové uskupení, jehož cílem není politicky uspět, ale získat Bursíkovu hlavu. Tu mají a teď chtějí pokračovat v poškozování Strany zelených. Ukončit obraz rozdvojené strany zelených je podmínka, abychom mohli uspět ve volbách do Sněmovny.

Vadilo by vám, kdyby Karel Schwarzenberg podporoval nyní místo zelených stranu Miroslava Kalouska?

K podmiňovací větě se nebudu vyjadřovat. Mně osobně ten Kalouskův koncept přijde věcně vadný. Způsob, kdy vystupoval na úkor KDU-ČSL a svými kroky ji poškozoval, mi až příliš připomíná chování Kuchtové a Zubové. Idea vytunelovat KDU-ČSL a vytvořit politický subjekt, který bude svou definicí spojen s pravicí, je nekorektní a nesprávný. Nejen kvůli tomu, že by se KDU-ČSL nemusela dostat do Sněmovny, ale proto, že tady vznikne subjekt, který nebude nic jiného, než béčko ODS.

Bude to mezikrok k tomu, aby Miroslav Kalousek mohl tento subjekt přivést do ODS, jako kdysi Ivan Pilip k ní přivedl KDS. Je v tom veliké riziko pro KDU-ČSL i riziko, že dojde k redukci politických stran. Je pro mě záhadou, jak se Mirku Kalouskovi s tím, co má za sebou, daří získat pro jeho koncept takový zájem. Já toho sympatizant nejsem.

Vy jste o Kalouskově úmyslu se Schwarzenbergem mluvil?

Několikrát. Ještě nedávno mi při kampani říkal, že s Kalouskem o tom mluvil všehovšudy jednou. Já jsem nedávno v knihovně sáhl po autobiografii Karla Schwarzenberga a otevřel jsem ji v místě, kde popisuje mravní aspekt politiky. Mně proto tyto spekulace nesedí, on v té knize psal, že má citlivější nos na etické otázky.

Reklama

Výběr článků

Načítám