Hlavní obsah

Poslanci se sešli k hlasování o důvěře. Fischer ji zřejmě získá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci se netradičně v neděli scházejí k hlasování o důvěře vládě premiéra Jana Fischera. Překlenovací kabinet vznikl politickou dohodou ODS, ČSSD a zelených, jeho sedmnáct ministrů je v úřadu od 8. května. Strana zelených, ČSSD a nakonec i ODS během neděle oznámily, že jejich poslanci ruku pro vládu zvednou. Lidovci se rozhodnou až po Fischerově projevu, komunisté oznámili, že se hlasování zdrží.

Foto: ČTK

Vláda premiéra Jana Fischera při jmenování na Pražském hradě 8. května.

Článek

"Došli jsme k závěru, že země potřebuje být administrována, že vláda Jana Fischera může být tím vhodným administrátorem," informoval před hlasováním předseda ČSSD Jiří Paroubek o rozhodnutí poslaneckého klubu strany.

Premiér Fischer a jeho ministři dosud neměli důvěru najisto zaručenou od žádné ze stran. Všechny měly určité výhrady k textu programového prohlášení, které předseda vlády rozeslal poslancům minulý pátek v podvečer.

Podle Paroubka sociální demokracii vadí například osoba ministra životního prostředí Ladislava Mika či ministra pro národnostní menšiny Michaela Kocába, kteří jsou oba spojení se Stranou zelených.

ODS má problém s personálním obsazením na ministerstvu vnitra. Vadily jí také výroky ministra Martina Peciny (nominovaný ČSSD), když označil vajíčkové útoky na mítinky ČSSD za nacistické.

Zeleným vadí Komorous

Také zeleným se nelíbí složení vedení ministerstva vnitra, vadí jim první náměstek ministra Jiří Komorous. Jako policista má v kompetenci otázku policie, zelení ale připomínají, že za minulého režimu působil jako příslušník první správy StB a že se angažoval v kontroverzním Řádu Ordo Lumen Templi založeným zpěvákem Danielem Landou.

KDU-ČSL sice oznámila, že bude hlasovat až podle Fischerova projevu, už teď je ale jasné, že přinejmenším bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, který stranu opouští, vládě podporu dá. Podobně se zřejmě zachová i dosavadní šéf lidoveckého klubu Pavel Severa, který také zvažuje svou další budoucnost ve straně.

Lidovci pod novým vedením Cyrila Svobody oznámili, že Fischerův kabinet podpoří, pokud jim premiér osvětlí některá bílá místa v programovém prohlášení. Patří mezi ně opatření proti nezaměstnanosti, postoj vlády k privatizacím a zajištění rozpočtů obcí v době hospodářské krize.

Komunisté kritizují rozhodnutí vlády neotvírat politicky sporná témata. Podle nich to znamená, že kabinet neustoupí od projektů, které zahájila vláda Mirka Topolánka, a bude podporovat bohatší vrstvy, škrtat v sociálních výdajích a prodávat státní majetek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám