Hlavní obsah

Teplo bude až od půlky června, na Medarda bude pršet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ač tomu zatím realita příliš neodpovídá, bude v červnu panovat i letní počasí s nadprůměrnými teplotami. Naznačuje to alespoň dlouhodobá předpověď Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nadcházejícím týdnu se nám ale ještě budou hodit dlouhé rukávy.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Článek

"Poslední tři dny v květnu byly výrazně podprůměrné. Průměrná naměřená teplota činila devět stupňů, přitom dlouhodobý průměr pro tyto dny je 17 stupňů," řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

V pondělí má být oblačno, odpoledne na severu až polojasno. Teploty vyšplhají nejvýše na 15 až 19 stupňů.

Úterý bude zpočátku polojasné, místy se po ránu vyskytnou mlhy. Odpoledne už bude ale  oblačno, místy s deštěm, zejména na Moravě a ve Slezsku se mohou vyskytnout i bouřky.

Teploty vystoupí na 18 až  22, na jižní Moravě až na 23 stupňů.

Předpovědní modely na zbytek týdne se nemohou dohodnout

Od středy do konce tohoto týdne je prognóza nejistá. Oba hlavní předpovědní modely, které využívají čeští meteorologové, se totiž ve svém výhledu liší.

Zatímco americký model GFS drží až do neděle maximální teploty na 23 stupních, německý DWD je pesimističtější. Podle něj budou teploty ve středu po ránu klesat na 10 až šest stupňů, přes den se budou pohybovat jen mezi 14 až 18 stupni a až do konce týdne se nedostanou přes 20.

V polovině měsíce oteplení

Německému modelu odpovídá i dlouhodobá předpověď ČHMÚ, podle níž by měla být první červnová dekáda ve znamení velké oblačnosti a četných srážek. Nejvyšší denní teploty by se měly nejprve pohybovat mezi 14 a 20 stupni Celsia, přičemž by se mělo dále oteplovat.

Dalších deset dní by dle meteorologů mělo být teplotně nadprůměrných, nejvyšší slibované teploty by měly dosahovat hodnoty až 28 stupňů. Na konci druhé dekády by se následně mělo mírně ochladit a přibýt by mělo také srážek.

Ty by se měly přesunout i do posledních deseti dnů v měsíci a postupně budou doznívat. Následně by se mělo počasí opět zlepšit.

Pranostika, podle níž má v období kolem svátku svatého Medarda pršet, se zřejmě vyplní i letos, kolem 8. června předpověď naznačuje mírné ochlazení a déšť. Potrvá však podle všeho jen několik dnů a nikoliv pranostikových 40.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám