Hlavní obsah

Rozhlas se nebojí trestního oznámení Dělnické strany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Extremistická Dělnická strana (DS) v pátek podala trestní oznámení na ředitele Českého rozhlasu Václava Kasíka, za maření přípravy a průběhu voleb nebo referenda. ČRo to však odmítá s tím, že je pouze na jejich uvážení kolik prostoru ve vysílání straně věnuje. Kasík některé spoty DS nezveřejnil v obavě z propagace protizákonného chování a za jeho rozhodnutí se postavil i předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Václav Žák.

Článek

"Souhlasím s tím. Ty klipy politických stran nejsou podrobeny státnímu dohledu, protože by to mohlo zavánět omezením politické konkurence. Ve volebním zákoně je napsáno, že za klipy nezodpovídá provozovatel, čili Česká televize nebo Český rozhlas, ale zodpovídá za ně ta politická strana. Jenže žádný veřejně činný orgán nesmí dělat něco, čím by mohl porušovat zákon - to je obecné pravidlo. Když dostanou rasistický spot, tak oni mají plné oprávnění uvážit, že by mohli spáchat trestný čin,“ vysvětlil Žák.

Podle něj jsou důvody k podezření "nade vší pochybnost“ a trestní stíhání ze strany DS vezme na vlastní odpovědnost, dodal Žák.  

DS a Národní strana dodaly ČRo každá po třech klipech, z nichž rozhlas odvysílal pouze po jednom spotu každé strany. Vzniklo totiž podezření, že stažené klipy by mohly šířit protizákonné myšlenky, a ČRo podle mluvčí Evy Tiché hodlá kvůli nim podat příští týden trestní oznámení. [celá zpráva]

Rada o budoucnosti národa

"My jsme DS umožnili vysílat jeden z těch tří spotů. U dvou spotů vznikla obava, že bychom porušili zákon. My jsme zákon, který nám přikazuje umožnit každé straně mít nějaký časový úsek ve vysílání, neporušili," podala Tichá vysvětlení, proč se trestního stíhání nebojí.

Dál nevysílat spot Národní strany se z podobných důvodů jako ČRo ve středu rozhodl i šéf České televize Jiří Janeček. Ta už kvůli klipu podala trestní oznámení ve čtvrtek.  

Rada Českého rozhlasu proslula svojí citlivostí vůči šíření nezákonných myšlenek, když v kauze Rádia Wave na základě chybného překladu písně Swastika Eye od britské skupiny Primal Scream obvinila rádio z propagace fašismu. Odborný posudek poté odhalil, že text má významově opačný charakter. Olej do ohně přilil i zaznamenaný výrok z jednání Rady, že lidé, kteří takovou hudbu poslouchají, nejsou budoucností tohoto národa. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám