Hlavní obsah

Fischer dal Klausovi seznam nových ministrů

Novinky, ČTK, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Designovaný premiér Jan Fischer má už ve svém kabinetu všechna jména. V úterý odpoledne s nimi seznámil prezidenta Václava Klause a po jednání s ním i novináře a veřejnost. Klaus by měl jeho úřednickou vládu jmenovat v pátek. Fischerův kabinet má zemi řídit do října, kdy proběhnou předčasné volby.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Designovaný premiér Jan Fischer předal prezidentu Václavu Klausovi seznam se jmény budoucí překlenovací vlády.

Článek

Fischer Klausovi předal seznam v modrých deskách se slovy: "Navrhuji, abyste jmenoval členy vlády podle mého návrhu."

Klaus potvrdil, že kabinet podle Fischerova návrhu jmenuje a úterní schůzku chápe jako konec "mezidobí, mezivládí či dvojvládí."

Po setkání s Klausem Fischer řekl, že vítá konec přípravného období, v němž se kabinet rodil. Oznámil také, že bude jednat se zástupci všech parlamentních stran, a vyslovil názor, že jeho kabinet bude "dobře komunikující".

Poslední jména

Jako poslední se v úterý dopoledne do kabinetu dostali Eduard Janota, Miroslava Kopicová a Daniela Kovářová. Janota po peripetiích nabídek a odmítání nakonec přijal post ministra financí, Kopicová bude řídit resort školství, Kovářová bude šéfovat ministerstvu spravedlnosti. [celá zpráva]

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Exministryně školství Miroslava Kopicová si myslí, že její protikandidát pro funkci ministra školství Jakub Dürr je schopný funkci zvládnout.

Danielu Kovářovou Fischer původně odmítl, ale ODS ji nominovala znovu a premiér Fischer její nominaci nakonec akceptoval. Jmenování Kovářové následně Fischer označil za kompromis. Kovářová nyní působí jako šéfka Justiční akademie.

Foto: Milan Malíček, Právo

Daniela Kovářová, kandidátka na post ministryně spravedlnosti.

Dlouho nebylo jasné, bude-li v nové vládě obsazen i post ministra pro lidská práva a národnostní menšiny. Nakonec ČSSD ustoupila a souhlasila s tím, že resort i nadále povede kandidát zelených a dosavadní ministr Michael Kocáb. Bude tak jediným z ministrů, který si svůj post udrží.

Dlouho nebylo jasné, bude-li v nové vládě obsazen i post ministra pro lidská práva a národnostní menšiny. Nakonec ČSSD ustoupila a souhlasila s tím, že resort i nadále povede kandidát zelených a dosavadní ministr Michael Kocáb. Bude tak jediným z ministrů, který si svůj post udrží.

Prezident Klaus po předchozím setkání s premiérem Fischerem oznámil, že nový kabinet, který by měl vládnout až do předčasných voleb, jmenuje v pátek 8. května. Volby by se dle představ politiků měly konat počátkem října. Aby to bylo možné, musí ještě poslanci přijmout ústavní zákon o zkrácení volebního období. Ten již prošel prvním čtením a zákonodárci jej chtějí schválit ještě na nynější schůzi.

Pravděpodobné složení nového kabinetu
předseda vlády - Jan Fischer
vicepremiér a ministr zahraničí - Jan Kohout
vicepremiér a ministr obrany - Martin Barták
ministr financí - Eduard Janota
ministr pro evropské záležitosti - Štefan Füle
ministr vnitra - Martin Pecina
ministryně spravedlnosti - Daniela Kovářová
ministryně zdravotnictví - Dana Jurásková
ministryně školství - Miroslava Kopicová
ministr pro lidská práva - Michael Kocáb
ministr životního prostředí - Ladislav Miko
ministr dopravy - Gustáv Slamečka
ministr práce a sociálních věcí - Petr Šimerka
ministr průmyslu a obchodu - Vladimír Tošovský
ministr pro místní rozvoj - Rostislav Vondruška
ministr zemědělství - Jakub Šebesta
ministr kultury - Václav Riedlbauch

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám