Hlavní obsah

Pecina vymění šéfování ÚOHS za nabídku řídit vnitro

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Dosavadní předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a kandidát na post ministra vnitra v nové úřednické vládě Martin Pecina už má jasno, která funkce je pro něj přednější. Rozhodl se, že pokud dostane nabídku řídit ministerstvo vnitra, rezignuje na křeslo šéfa ÚOHS.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Martin Pecina po schůzce s Janem Fischerem.

Článek

„Pan premiér (Jan Fischer) mi řekl, že chce, abych na funkci rezignoval, že ty jeho analýzy vyšly takto, takže to udělám, pokud mi ta funkce (ministra vnitra) bude nabídnuta. Zatím jsme ale ve stavu, že tu nabídku ještě nemám,“ řekl v pondělí Právu Pecina.

Podle právních analýz, které si nechal udělat nejen premiér Fischer, ale i sám šéf ÚOHS, není prý sice „explicitně“ vyloučeno působení Peciny  na ministerstvu a současně v čele antimonopolního úřadu.

„Ty analýzy ale hovoří o tom, že je to samozřejmě riskantní v nějaké budoucnosti,“ doplnil Pecina.

Na opakovaný dotaz Práva, zda tedy rezignuje na funkci šéfa ÚOHS, pokud od Fischera dostane nabídku na post ministra vnitra, Pecina odpověděl jednoznačně: „Ano“.

„Tam je ale nějaká lhůta, kdy se to překrývá. Mám příští týden nejdůležitější akci úřadu v rámci předsednictví v EU, tak ho nemůžu opustit. Mám ale lhůtu třiceti dnů, kdy se ho musím vzdát, takže v té lhůtě to učiním,“ dodal Pecina s tím, že by tedy post předsedy ÚOHS opustil do měsíce od jmenování ministrem.

Minulý týden Pecina řekl, že když rozbory dopadnou tak, že funkce jsou neslučitelné, ponechá si funkci šéfa ÚOHS a nabídky řídit vnitro se vzdá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám