Hlavní obsah

Politici to u občanů s pádem vlády projeli

Novinky, Luděk Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kladné hodnocení práce politiků poté, co Sněmovna koncem března vyslovila nedůvěru vládě, dramaticky kleslo, ukázal průzkum STEM. Práci parlamentu vidí kladně 19 procent dotázaných, s vládou je spokojeno 24 procent lidí. S celkovou politickou situací vyslovilo spokojenost pouze 10 procent občanů. To je nejhorší výsledek od vládní krize po volbách v roce 2006.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Sněmovní sál před zasedáním

Článek

Mezi třemi nejvyššími státními institucemi je nejlépe hodnocen tradičně úřad prezidenta republiky. Jeho práci v dubnu hodnotí kladně 58 procent lidí.

Oproti březnu si prezident polepšil o tři procentní body. Naopak parlament si pohoršil o 14 procentních bodů a vláda o 13. Politickou situaci v březnu kladně hodnotilo 22 procent dotázaných.

Zpráva STEM upozorňuje, že nespokojenost s politickou situací jde nyní napříč celým společenským spektrem, zatímco v předchozích šetřeních bylo zřetelnější tradiční rozdělení, podle kterého jsou obvykle spokojenější občané dobře materiálně zajištění a nejméně pak důchodci a lidé nezaměstnaní.

Vývoj hodnocení politické situace a práce vlády, parlamentu a prezidenta
ledenúnorbřezenduben
Politická situace18212210
Parlament26323218
Vláda29383724
Prezident56595558
Zdroj: STEM

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám