Hlavní obsah

Vláda udělala další krok k předčasným volbám, lidovci nesouhlasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kabinet Mirka Topolánka v úterý dopoledne schválil návrh na zkrácení funkčního období Poslanecké sněmovny. Udělal tak další krok k předčasným volbám, které by se měly konat v říjnu. S navrženým postupem ale nesouhlasí lidovci, kteří prosazují řešení navržené Senátem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Mirek Topolánek na úterním jednání vlády

Článek

O zákonu rozhodne Sněmovna. Přesný termín vyhlásí prezident Václav Klaus, ale předběžně se počítá s 9. a 10. říjnem. Návrh zákona současně obsahuje ustanovení, které krátí lhůty upravené volebním zákonem. Lhůta pro vyhlášení voleb do Sněmovny je běžně 90 dní, nyní by se měla zkrátit na 60 dní před konáním voleb.

S návrhem souhlasí poslanci klubů ODS, ČSSD a SZ. Jejich šéfové se pod něj podepsali. ČSSD začala v úterý sbírat mezi svými poslanci podpisy na podporu vlády Jana Fischera. Jako první se podepsal šéf strany Jiří Paroubek. Fischera jmenoval prezident Klaus premiérem již minulý čtvrtek. [celá zpráva]

Lidovcům se více zamlouvá senátní návrh

Bez ohledu na to, že vláda schválila návrh na ukončení práce Sněmovny, bude alespoň část lidoveckých poslanců usilovat o to, aby byla schválena jiná úprava, která pochází ze Senátu.

Podle předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka se drtivá většina lidoveckých poslanců přiklání právě k senátnímu návrhu. Zatímco senátní předloha slibuje dlouhodobější řešení i pro další případné krize, vládní návrh znamená jednorázové zkrácení funkčního období.

Senátní novela leží ve Sněmovně již tři roky. Předlohu prosazovali senátoři ODS v době hledání východiska z povolebního patu. Novela by v případě, že vláda podá demisi, umožnila prezidentovi, aby se souhlasem nadpoloviční většiny všech poslanců dolní komoru rozpustil a vyhlásil předčasné volby.

Fischer začíná vybírat ministry

Fischer, který dosud pracoval jako šéf Českého statistického úřadu, začne v úterý s výběrem jmen do své vlády.

Zatím se o jménech pouze spekuluje. Jediným jasnějším jménem je Jan Kohout, který by měl být ministrem zahraničí.

Ministři navržení za částečnou koalici
obranaMartin Barták, náměstek ministryně
spravedlnostAleš Pejchal, advokát
financeTomáš Uvíra, vrchní ředitel MF
životní prostředíPetr Kalaš, exministr
dopravaGustáv Slamečka, náměstek ministra dopravy
zdravotnictvíDana Jurásková, ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice Praha
školstvíTomáš Zima, děkan 1. lékařské fakulty
Ministři navržení ČSSD
zahraničíJan Kohout, náměstek ministra
vnitroMartin Pecina, šéf antimonopolního úřadu
průmyslIvo Pěgřímek, předseda Českého báňského úřadu
práce a sociálních věcíPetr Šimerka, náměstek ministra
místní rozvojRostislav Vondruška, šéf Czechtourismu
evropské záležitostiMarek Mora, náměstek vicepremiéra Alexandra Vondry nebo diplomaté Rudolf Jindrák či Štefan Fülle
zemědělstvíJakub Šebesta, šéf zemědělské inspekce

Fischer už začal úřadovat v pražském Hrzánském paláci, kde zřejmě bude o jménech rozhodovat. Ministry mu doporučí ČSSD, ODS, SZ a část lidovců. Konečné slovo ale bude mít Fischer. 

Foto: Michaela Říhová, Právo

Nově jmenovaný premiér Jan Fischer, za ním prezident Václav Klaus

Čerstvě jmenovaný premiér Jan Fischer, za ním prezident Václav Klaus

FOTO: Michaela Říhová, Právo

Ten bude premiérský úřad ještě 14 dní zastávat současně s funkcí šéfa Českého statistického úřadu. "Protože zatím zůstává předsedou ČSÚ, bude dělit agendu úřadu a novou práci podle možností a potřeby," řekl mluvčí Roman Prorok.

Mezi pražskými Strašnicemi, kde sídlí ČSÚ, a Hradčany bude Fischer pendlovat do konce dubna, kdy předá vedení statistického úřadu svému zástupci. Úřad po něm zřejmě převezme dosavadní první místopředseda ČSÚ Jiří Křovák.

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus jmenoval Fischera novým premiérem

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek jmenoval novým premiérem dosavadního šéfa Českého statistického úřadu Jana Fischera. Prezident jmenování oznámil již ve...

Výběr článků

Načítám