Hlavní obsah

Lék na HIV profesora Holého bude v Česku předražený

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lék Viread, vyvinutý českým vědcem profesorem Antonínem Holým, bude možná od května finančně nedostupný pro řady pacientů se žloutenkou typu B a s virem HIV.

Foto: Václav Pergl, Právo

Profesor Antonín Holý

Článek

„Na přípravek by se mělo doplácet až 8783 koruny,“ sdělil Právu v pátek Ondřej Michalík ze společnosti Ogilvy, která výrobce zastupuje. Lék je zatím plně hrazen ze zdravotního pojištění.

Viread zpomaluje, až blokuje dělení viru a zabraňuje tak rozvoji uvedených onemocnění. Před osmi lety byl schválen a registrován a od té doby patří k nejúčinnějším na trhu. Jak uvádí prof. Holý, lék má „nízkou toxicitu a výbornou snášenlivost“.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) na konci března na základě nového zákona přezkoumal úhradu některých léků používaných právě k léčbě hepatitidy B a HIV. „Vydal rozhodnutí a reálně hrozí, že pacienti budou od května doplácet na lék Viread 8783 koruny,“ uvedl Michalík.

V ČR vzniká absurdní situace, kdy nejmodernější a nejúčinnější léky mohou být nahrazeny zastaralým přípravkem
Ondřej Michalík ze společnosti Ogilvy

„U léku Viread jsme již vydali rozhodnutí, které ale nenabylo právní moci. Stále trvá lhůta, během níž se výrobce může odvolat,“ řekla Právu v pátek Veronika Petláková, mluvčí SÚKL. Dodala, že pokud se účastník řízení odvolá, SÚKL se k odvolání vyjádří a předá své stanovisko na ministerstvo zdravotnictví. To pak bude mít konečné slovo. „V případě, že s rozhodnutím ministerstva nebude účastník řízení spokojen, může podat žalobu k soudu,“ uvedla Petláková.

Zda lék bude dál plně hrazen z pojištění, nebo se na něj bude doplácet, by se tedy mohlo rozhodnout během příštích dní.

Michalík upozornil na to, že vedle sebe se ocitly v jedné referenční skupině léků, kterou SÚKL posuzoval, léky staré s řadou nežádoucích účinků, ale i léky poslední generace, které jsou vysoce účinné a prakticky nezaměnitelné.

„Protože SÚKL stanoví úhradu podle nejlevnějšího léku ve skupině – i když patří k jiné generaci – vzniká v ČR absurdní situace, kdy nejmodernější a nejúčinnější léky mohou být nahrazeny zastaralým přípravkem, který ale bude plně hrazen zdravotní pojišťovnou,“ informoval Michalík. Paradoxní podle něj je, že lék by měl být v ČR pouze s doplatkem, ale ve státech EU je dál plně hrazen zdravotními pojišťovnami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám