Hlavní obsah

Novým premiérem by mohl být i Kalousek, zní z kuloárů

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do virtuálního seznamu možných premiérů a ministrů překlenovací vlády přibyl i ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Ten však vzkázal, že žádnou nabídku nedostal. V politických kuloárech se spekuluje, že prezident Václav Klaus mu nabídl, aby stanul v čele úřednické vlády.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek při emotivním vystoupení ve Sněmovně.

Článek

Mezi politiky se o Kalouskovi mluvilo těsně poté, co Sněmovna vládě vyslovila nedůvěru. Kalousek s Klausem se veřejně vzájemně respektují. Kalousek patřil k těm, kdo tvrdě prosazovali, aby byl Klaus znovu zvolen na Hrad.

Mluvčí ministra financí Ondřej Jakob tuto informaci popřel. „Žádnou takovou nabídku nedostal,“ řekl Právu Jakob.

Rozpaky u lidovců

Mezi lidovci vyvolala spekulace rozpaky. Podle místopředsedy KDU-ČSL Mariana Hoška vedení strany vůbec o jménech nediskutovalo, protože zastává názor, že současná vláda by měla fungovat až do konce českého předsednictví EU.

„Nejdříve se dohodněme, kdy by měla překlenovací vláda převzít odpovědnost a pak si v klidu pouštějme balónky, kdo by v ní mohl být. Jestli tam bude Miroslav Kalousek figurovat v té nebo oné roli, a jestli bude za KDU-ČSL nebo za sebe, můžeme spekulovat až potom,“ řekl Právu Hošek.

I když nechtěl komentovat, zda by lidovci s takovou nominací souhlasili, je z jeho odpovědi znát, že současné vedení si od Kalouska udržuje značný odstup.

Čunek prohrál

Kalousek s vedením Jiřího Čunka bojuje dlouhodobě. Na konci roku předsednictvo iniciovalo usnesení, které Kalouskovi zakazovalo legalizovat sázení na internetu. Kalousek to přesto udělal.

Nejotevřenější střet mezi Čunkem a Kalouskem proběhl na začátku roku, kdy předseda lidovců navrhl premiérovi, aby z vlády odvolal Kalouska. Mirek Topolánek se ale svého ministra financí zastal a z vlády musel odejít vicepremiér Čunek.

Vedení lidovců se proti názoru Kalouska nedávno usneslo, že nepodpoří privatizaci pražského letiště.

Kalousek již delší dobu říká, že do Sněmovny znovu nebude kandidovat a zřejmě v politice skončí. Definitivně se ale ještě nerozhodl.

Reklama

Výběr článků

Načítám