Hlavní obsah

Operace kyčle byla pro mě coby sportovce něco nového, bilancuje Klaus

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Václav Klaus opět vydává knihu, ve které bilancuje uplynulý rok v prezidentské funkci. Novou zkušeností podle jeho slov pro něj byla operace kyčle. To bylo pro mne, který se vždy považoval za zdravého sportovce, něco naprosto nového, řekl Klaus Právu.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Již tradičně vydáváte knihu, která bilancuje uplynulý rok v prezidentské funkci. Tentokrát jde ale o dílo, které shrnuje prvních dvanáct měsíců v novém volebním období. V čem je jiná než ty předchozí díly?

Tyto moje výroční knihy byly stále tlustší, což je tendence, kterou se Rokem šestým podařilo trochu ubrzdit. Ten je v porovnání s Rokem pátým tenčí o skoro 40 stránek. Asi je to mou operací, přece jenom jsem byl pár měsíců v menším „provozu“.  Stejně jako v minulém roce mám ale autogramiádu dnes ve čtyři hodiny odpoledne v Paláci knih Luxor na Václavském náměstí. A k podepisování knihy bude hrát jazzová kapela. To je také něco, co se nemění.

Když se podíváte na ten minulý rok zpětně. Byl to sice osmičkový rok, ale snad naštěstí nedostál své „osmičkové“ pověsti. Jak vy sám ho vidíte?

Dobrá zpráva, kterou bychom si měli zdůraznit, je, že se naštěstí loňský osmičkový rok nestal pro nás tragickým rokem. Podařilo se výrazně připomenout rok 1918, 1938, 1948 a 1968. Minulý rok byl také o souboji s mýty, které byly kolem českých osmiček utvořeny, a to je dobře. 

Co bylo pro vás osobně takovou nejzásadnější událostí minulého roku?

Uplynulý rok byl nabitý událostmi. Volba prezidenta byla ale nepochybně nejvýraznější věc, kterou jsem prožil. Nakonec i s dobrým výsledkem pro mne. Druhou tak velkou událostí byly volby do Senátu a krajů. A pro mne osobně bylo novou zkušeností, když jsem strávil tak dlouhou dobu – od června do srpna – operací kyčle a rehabilitací. To bylo pro mne, který se vždy považoval za zdravého sportovce, něco naprosto nového.

Tématem minulého roku, ale i toho současného bude jistě Lisabonská smlouva. Častá otázka, kterou dostáváte – podepíšete tento dokument, v případě, že bude schválen Senátem?

Počkejme si na další tah. Pro mne tím dalším tahem je jednání v Senátu. Já tady mohu jen zopakovat, že Česká republika není jedinou zemí, která neratifikovala Lisabonskou smlouvu. Lisabonskou smlouvu neratifikovalo ani Německo, kde je to také u Ústavního soudu. Neratifikoval ji polský prezident a samozřejmě ji odmítli Irové. V Irsku se teď zřejmě bude kvůli druhé ratifikaci měnit dokonce volební zákon. Každopádně to jsou čtyři země. Nejsme to jen a jedině my.

Proč jdete vůbec poprvé na sjezd ČSSD?

Sociální demokracie je nejsilnější opoziční stranou v Parlamentu. Stejně tak jako navštěvuji kongres ODS nebo KDU-ČSL, v současné situaci pokládám jako prezident republiky za přirozené, že navštívím i sjezd sociální demokracie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám