Hlavní obsah

Bývalý senátor pomohl Klausovi na Hrad, teď mu dělá poradce

Právo, Oldřich Danda, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

V podzimních senátorských volbách Josef Kalbáč (KDU-ČSL) neuspěl, ale úplně do politického důchodu odejít nemusel. Prezident Václav Klaus mu nabídl místo politického poradce.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Bývalý senátor Josef Kalbáč (KDU-ČSL) při volbě prezidenta

Článek

„Přijal jsem místo externího poradce. V čem panu prezidentovi radím? Jak jde život, tak nás tajemník prezidenta osloví, abychom napsali k věci své názory a pan prezident si vybere,“ řekl Právu Kalbáč. Dodal, že například zpracovával reakce na vládní protikrizový balíček.

Kalbáč Klausovi významně pomohl při loňské prezidentské volbě, kdy lidovci podporovali protikandidáta, ekonoma Jana Švejnara. Volbu tehdy provázala řada náhlých onemocnění či indispozic poslanců a senátorů. Právě Kalbáčovi se přitížilo, na hradních toaletách byl údajně vylekán neznámým mužem, načež se z Hradu odebral do strakonické nemocnice.

Při další volbě za týden už na Hradě byl a svým hlasem významně Klausovi pomohl. Loni na podzim naopak Klaus Kalbáče podpořil v senátních volbách.

Pro Klause se Kalbáč před rokem rozhodl podle svých slov hlavně kvůli chování příznivců Jana Švejnara a jejich urputné snaze prosadit veřejnou volbu. 

Reklama

Výběr článků

Načítám