Hlavní obsah

VIDEO: Déšť žene hladiny nahoru, stupně ohrožení jsou na Sázavě, Dyji a Jihlavě

Právo, Novinky, ČTK, alt, jas, ner, lid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vodohospodáři v noci na pátek vyhlásili třetí stupeň povodňové aktivity, tedy stav ohrožení, na dalších dvou místech. Kromě Sázavy v Chlístově se začala vylévat i Dyje v Podhradí a Jihlava u Bransouz. Meteorologové ještě ve čtvrtek večer vyhlásili stav povodňového ohrožení pro Vysočinu a Jihomoravský kraj. Řeky ale rychle stoupají i v jižních a východních Čechách.

Foto: Eva Kořínková, ČTK

Instalace protipovodňových vrat v Praze na Čertovce.

Článek

V místech, kde je na řekách třetí stupeň, zatím lidem žádné nebezpečí nehrozí. Voda se vylévá jen do polí a zahrad a zatopila též některé sklepy.

Na Vysočině druhých stupňů přes noc dosáhla některá místa na řece Jihlavě, Svratce a Úslavě. Ohrožena je i Morava. Druhý stupeň je ve Strážnici a v Lanžhotě.

Kvůli povodním jsou od pátečního dopoledne uzavřeny silnice třetích tříd mezi Lukavicemi a Bohuslavicemi na Šumpersku, Vejvanovicemi a Dvakačovicemi na Chrudimsku a Opatovicemi nad Labem a Vysokou nad Labem na Pardubicku. 

Řeka Dyje se rozvodňuje

Stoupat bude Labe a Morava

Meteorologové předpokládají, že v průběhu pátku by mohlo výrazněji stoupnout Labe v Brandýse nad Labem, Mělníku, Ústí nad Labem a Děčíně a také řeka Morava.

.: Rozvodněná Svratka v Sedlištích na Novoměstsku.foto: Právo/Ivan Lidmila

Hladiny se zvedly kvůli sněhu, který začal tát po výrazném oteplení. Situaci ještě zhoršuje déšť. "Počasí ovlivňuje rozsáhlá tlaková níže, jejíž střed se přesouvá z Itálie nad Balkán," uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Třetí stupně povodňové aktivity
Sázava - ChlístovJihlava - BransouzeDyje - Podhradí
Které řeky hlásí na některých místech druhý stupeň povodňové aktivity
Moravská Dyje, Dyje, Svratka, Oslava, Křetínka, Morava, Jihlava, Balinka, Nežárka, Šlapanka, Sázava, Smutná, Trnava, Úslava, Novohradka, Chrudimka, Doubrava

Na zvýšené hladiny řek se připravují i velká města. V Praze Vltava dopoledne dosáhla prvního stupně povodňové aktivity. V devět hodin ráno se proto uzavřela protipovodňová vrata na Čertovce. Už ve čtvrtek se vyklízely náplavky.

Náměstek primátora Rudolf Blažek řekl, že zatím není jasné, kdy bude Vltava v Praze kulminovat, žádné nebezpečí v souvislosti se záplavami však podle jeho slov nehrozí.

Nejvíce míst na nichž byl vyhlášen druhý povodňový stupeň je v povodí Dyje, konkrétně na Dyji, Svratce, Křetínce, Jihlavě a Moravě. Třetí stupeň od rána trvá na Dyji v Podhradí.

:. Zatopená auta na parkovišti v Úhřetické Lhotě na Chrudimskufoto: ČTK/Alexandra Mlejnková

Sázava zatopila pivovar v Kácově

Na Vysočině zasedala v pátek ráno preventivně krajská povodňová komise. Životy lidí ani majetek zatím nebyly vážněji ohroženy. Třetí povodňový stupeň byl v kraji vyhlášen pouze v Chlístově, kde hladina Sázavy vystoupala na 200 centimetrů.

V Kácově na Kutnohorsku zatopila rozvodněná Sázava místní pivovar. "Máme pohotovost, už ve čtvrtek jsme stěhovali tábořiště, pivovar i lidi z nábřeží," komentoval situaci starosta Jaroslav Buchal.

.: V pátek ráno chybělo málo a voda ze Svratky se v Jimramově vylila až k domům.foto: Právo/Ivan Lidmila

„Povodňová situace na Vysočině není nijak dramatická, ale krajská povodňová komise bude i nadále její vývoj sledovat a v případě potřeby včas reagovat,“ uvedl radní a místopředseda povodňové komise Josef Matějek.

Pohotovost platí na Oslavě, dalších měřících profilech Jihlavy a Sázavy a také na Šlapance, Želivce, Trnavě, Svratce a Balince.

Na jihu Čech byl v pátek odpoledne druhý povodňový stupeň na dvou místech na Nežárce, konkrétně na Hamru a v Lásenici.

.: Rozlitá Morava v olomoucké části Nové Sady.foto: Právo/Marek Dostál

Moravská Dyje zatím na Dačicku zůstala ve svém korytě. V Janově byla v noci hladina už jen mírně pod třetím povodňovým stupněm, v Dačicích jí k jeho překročení chybělo 15 centimetrů. Díky tomu, že v noci na Vysočině mrzlo, se situace stabilizovala a řeka se dál nezvedá.

V západních Čechách se na druhý povodňový stupeň vyšplhaly na několika místech Úslava a Klabava. Zvýšení hladiny řek zatím v kraji nepůsobí problémy. Rozlily se zatím jen do luk a polí. "Včera ani dnes v noci jsme neměli jediný zásah," řekla mluvčí hasičů Alena Marešová.

Vyhlášení stavu ohrožení očekávají i v povodí Labe

Třetí povodňový stupeň by mohl být v pátek podle dispečinku Povodí Labe vyhlášen na dvou místech v Pardubickém kraji. Doubravě v Pařížově chybí k vylití z břehů několik centimetrů, stejné tak jako Padrtech na Chrudimce. Na druhý povodňový stupeň vystoupala i Novohradka v Úhřeticích.

Reklama

Výběr článků

Načítám