Hlavní obsah

Šest obcí zvolilo své zastupitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obyvatelé šesti českých obcí si v sobotu zvolili nové obecní zastupitele. Mimořádné volby, které měly nahradit rozpadlá obecní zastupitelstva, jsou ve všech obcích platné a s jednou výjimkou se jich zúčastnila nadpoloviční většina voličů. Ti již tradičně vybírali mezi nezávislými kandidáty a jejich sdruženími.

Článek

Nové komunální volby se letos budou konat ještě 13. prosince v dalších 11 obcích.

S nejmenším zájmem se sobotní hlasování setkalo v Přelíci na Kladensku - k urnám tu podle konečných výsledků přišlo pouze 49 procent voličů. Do obecního zastupitelstva bylo zvoleno sedm z celkem osmi kandidátů Sdružení nezávislých kandidátů - Pohoda.

V novém pětičlenném zastupitelstvu v Brodu nad Tichou zasedne z dosavadních zastupitelů pouze starosta Stanislav Karásek. Ten společně s ostatními zastupiteli sestavil společnou kandidátku, získali však jen jeden mandát. Opakované volby se v obci konaly po rezignaci zastupitelky a bývalé starostky Anny Janovcové, kterou Karásek nařkl ze zpronevěry obecních peněz. K volbám přišlo přes 72 procent voličů.

V Počedělicích na Lounsku obhájili své posty z řádných voleb loni v listopadu dva zastupitelé ze sedmičlenného zastupitelstva. Počedělice se nyní dočkají také nového starosty. Volební účast v obci dosáhla více než 69 procent.

V Převýšově na Hradecku svůj hlas odevzdalo více než 63 procent voličů. Nové sedmičlenné zastupitelstvo by mělo především stabilizovat chod obce. V Převýšově se totiž kvůli sporům rozpadlo od loňského listopadu dvakrát zastupitelstvo a obec je rozdělená na dva tábory.

Komunální volby se uskutečnily také v Polních Voděradech na Kolínsku, kde se jich zúčastnilo 72 procent voličů, a v Třebětíně na Kutnohorsku, kde se voleb zúčastnilo 76 procent oprávněných voličů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám