Hlavní obsah

Senátora Dienstbiera žaluje jeho volební tým pro podvod

Právo, Novinky, vm, jov, luk
Aktualizováno

Senátor Jiří Dienstbier čelí neobvyklým potížím. Členové jeho volebního týmu, kteří mu loni pomohli získat post senátora na Kladensku, na něj ve středu podali trestní oznámení pro podvod. Dienstbier obvinění odmítl.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Dienstbier

Článek

Podle členů Dienstbierova týmu z nich senátor vylákal 155 tisíc korun. Informoval o tom Týden.cz. Do senátu Dienstbier kandidoval za ČSSD, ač není členem této strany.

"Jeho kampaň proto zajišťovala skupina liberálů z mimoparlamentní Liberální reformní strany (LiRA). Tehdejší předseda této strany Milan Hamerský byl i oficiálním volebním manažerem celé Dienstbierovy kampaně," uvedl Týden.cz.

Dienstbier uzavřel s liberály písemnou smlouvu. LiRA se zavázala, že do kampaně vloží minimálně 100 tisíc korun, sám Dienstbier měl dát navíc 50 tisíc korun. Na základě toho slíbil liberálům spolupráci. "V případě zvolení Jiřího Dienstbiera senátorem bude LiRA po celou dobu výkonu mandátu plně zajišťovat zázemí senátora (kancelář, její vybavení, asistentské a konzultační služby)," uvádí se ve smlouvě.

Liberálové kvůli nedodržení tohoto slibu senátora žalují. "Jakmile totiž kandidát usedl do senátní lavice a byl zvolen do prestižní funkce předsedy zahraničního výboru, plně se ho 'ujala' ČSSD," píše server. Sociální demokraté mu přidělili kancelář ve jejich kladenském objektu a dali mu k dispozici své lidi jako asistenty.

Smlouva o spolupráci mezi Jiřím Dienstbierem a Liberály (klikněte na obrázek pro plnou verzi).

Dienstbier: Ať nelžou

Dienstbier ve čtvrtek v rozhovoru pro Právo ostře odmítl nařčení ze strany Liberálů. „Ať nelžou. Já jsem jim nabízel 150 tisíc plus výdaje za benzín za to, co dělali v kampani a necelých padesát tisíc, asi 48 nebo 49, už dostali před tím za zaplacený inzerát v Kladenském deníku.“

Dienstbier také nesouhlasí s tvrzením, že se Hamerský nejvíc podílel na kampani. „Největší práci odvedla moje žena Jiřina, která byla manažerkou volební kampaně, protože Milan Hamerský byl hned na začátku odmítnut volebním štábem u Tvrdíka kvůli tomu, že byl v podezření, že zneužil nějakých informací z volebního štábu,“ argumentuje senátor.

Podle Dienstbiera rovněž není pravda, že by liberálové vložili finanční prostředky na konto. „Pokud utráceli nějaké peníze, aniž to měli ode mě schválené, tak to je jejich věc. Já uznávám, že Hamerský v té kampani nějak fungoval, ale jako vedlejší činitel. Aby mluvil o volebním týmu a o tom, že jsem z nich chtěl vylákat nějaké peníze, je naprostý nesmysl,“ brání se senátor.

Dienstbier chtěl být podle svých slov slušný. „Ale jestli chtějí toto, tak si budou postupně vynucovat, aby jsme je v tom vymáchali na plné pecky. Jestli chtějí takhle pokračovat, tak budu nucen sám podat trestní oznámení na křivé obvinění,“ uzavřel senátor.

Šlo prý o morální závazek

Když se volební tým domáhal naplnění smlouvy, Dienstbier mu údajně odpověděl, že šlo pouze o morální závazek. Podle liberálů šlo Dienstbierovi jen o peníze.  "Existuje důvodné podezření, že podezřelý již od počátku jednal toliko s úmyslem získat, resp. vylákat ze strany poškozeného finanční prostředky na svoji kampaň," uvádí se v trestním oznámení.

"Je to úplný nesmysl. Byla to jen jakási dohoda, co já udělám, když oni něco udělají. A oni své závazky nesplnili," řekl senátor a odmítl se dále o celé věci bavit. Podle Tyden.cz, který má zmíněný materiál k dispozici, byla dohoda uzavřena 14. března 2008 a nese označení "Smlouva o spolupráci" a je na ní Dienstbierův podpis.

Paroubek: Peníze jim můžeme vyplatit

Jediný závazek strany LiRA je ve smlouvě uveden vklad sto tisíc korun. Dnes liberálové tvrdí, že jsou připraveni policii doložit, že do Dienstbierovy kampaně vložili dokonce 155 tisíc korun. Údajně platili inzeráty, monitoring tisku a pořádali předvolební akce.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek novinářům ve čtvrtek v Lidovém domě přiznal, že se stranou LiRa před volbami do Senátu sociální demokraté jednali. „To je problém pánů z LiRy. Už když jsme s nimi o tom kdysi jednali, tak jsem řekl, že pan Dienstbier kandiduje za ČSSD a to, jestli ho podporují svými možná 15 hlasy, které na Kladensku měli, tak že nehraje žádnou roli,“ řekl Paroubek v reakci na dotaz, co Dienstbierovu problému se smlouvou říká.

Na poznámku, že v tomto případě nejde o hlasy, ale o peníze, pak prohlásil, že ČSSD zváží je straně LiRa vyplatit. „Jestli chtějí sto tisíc korun, tak bychom uvažovali o tom, že bychom jim ty peníze dali z rozpočtu ČSSD. Jestli jsou pánové na tom tak, že to pro svoji činnost potřebují, tak myslím, že celá věc může skončit dřív, než začala,“ uvedl Paroubek.

Blechová: Chtějí se zviditelnit

V tiskovém prohlášení podepsaném mluvčí Kateřinou Blechovou, které bylo vydáno až po Paroubkově vyjádření, už ČSSD tak vstřícná nebyla. Největší opoziční strana v něm pohrozila právními kroky.

„Medializaci ze strany pana Weisse ČSSD považuje za neetickou snahu o vlastní zviditelnění se před nadcházejícími evropskými volbami. Nedivíme se, že při používání podobných prostředků politického boje pánové Weiss a Hamerský neuspěli před veřejností s mnoha svými politicko-podnikatelskými záměry. Věc proto předáváme našim právníkům,“ uvedla Blechová.  

Podle mluvčí senátorovu kampaň financovala v první řadě ČSSD a zajišťoval ji volební štáb v čele s Jaroslavem Tvrdíkem. „ČSSD na kampaň svých úspěšných senátorů přímo vyčlenila 900 tisíc korun,“ sdělila.

Hamerský: Malinká strana nemůže sponzorovat ČSSD

Hamerský ve čtvrtek Právu řekl: „S panem Dienstbierem jsme čtyři měsíce jednali o tom, jestli své závazky splní. Nyní se vám směje do očí, že podepsaná smlouva nic neznamená, že je to maximálně morální závazek.“ Podle Hamerského mají Liberálové.cz doklady na 164 tisíc korun, pro Dienstbiera prý navíc odpracovali stovky hodin práce.

V březnu, kdy byla uzavřena smlouva, podle Hamerského soc. dem. „na pana Dienstbiera kašlala, protože to bylo po prohraných prezidentských volbách“. Proto se prý ČSSD domluvila s tehdejší Liberální reformní stranou na spolupráci v kampani.

„Byli rádi, aby někdo jiný udělal kampaň a nesl část rizika, které se jim zdálo extrémní,“ tvrdí Hamerský. Soc. dem. se podle něj k Dienstbierovi přihlásila až 14 před volbami, kdy se z průzkumů zdálo, že má šanci. K senátorovi podotkl: „Já jsem si s ním tykal ještě donedávna, byl mi na svatbě. Bral jsem ho téměř za přítele.“

Kampaň podle svých slov fyzicky dělal hlavně Hamerský. K současným třem senátorovým asistentkám poznamenal, že se objevily až v den zvolení, přičemž v kampani se nikdy neobjevily. Státní příspěvek na asistenta či asistenty činí 36 tisíc korun měsíčně.

Hamerskému také vadí, že si Dienstbier zřídil kancelář v budově patřící soc. dem., takže státní příspěvek ve výši 27 tisíc jde této straně.

„Aby malinká všemi i novináři vysmívaná strana sponzorovala 200 tisíci obrovskou ČSSD, to jako opravdu není možné,“ dodal Hamerský s tím, že chtějí dosáhnout toho, aby byl Dienstbier zbaven imunity a soud mu přikázal nahradit škodu. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám