Hlavní obsah

Ostrava jako první město bude proplácet některé zdravotnické poplatky

Právo, kij

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Ostrava bude jako první město proplácet regulační poplatky ve své Městské nemocnici Fifejdy. Doposud je hradily lidem ve svých zařízeních pouze kraje. Středeční rozhodnutí ostravských zastupitelů se však týká pouze 30korunových poplatků za návštěvu lékaře v ambulanci.

Foto: Radim Kijonka, Právo

Pacienti ostravské městské nemocnice Fifejdy nebudou muset od 1. dubna platit poplatky za návštěvu ambulance.

Článek

Všechny další poplatky za lékařský recept v městské lékárně, ošetření na pohotovosti nebo den pobytu v nemocnici budou muset pacienti nadále platit.

Důvodem je podle primátora Petra Kajnara (ČSSD) skutečnost, že by město hrazením všech poplatků brzy překročilo hranici dovolené veřejné podpory, kterou mohou nemocnici podle pravidel EU poskytnout. „Město bude lidem hradit jen 30 korun za návštěvu lékaře. I tak nám vychází, že částka nejvyšší možné podpory bude po roce vyčerpána,“ podotkl Kajnar.

Město může během tří let podle pravidel Evropské unie poskytnout svému zařízení maximální podporu 200 tisíc eur, což je při současném kurzu asi 5,6 miliónu korun.

Původně radnice uvažovala, že bude proplácet poplatky jen obyvatelům Ostravy. To ale nakonec radní odmítli kvůli tomu, že by to bylo považováno za diskriminační. Poplatek za návštěvu lékaře tak proplatí všem lidem.

ODS byla proti

Proti hrazení poplatků se na středečním jednání zastupitelstva postavili občanští demokraté, kteří s ČSSD tvoří na ostravské radnici koalici. Sociální demokraté proto prohlasovali usnesení s pomocí opozičních komunistů a křesťanských demokratů.

Hrazení poplatků městem by mělo začít platit v ostravské nemocnici Fifejdy od 1. dubna, kdy také vstoupí platnost novela zákona o poplatcích, podle které přestanou ve všech zdravotnických zařízeních platit regulační poplatky děti do 18 let.

Ředitel městské nemocnice František Jurek se obává, že v jejich ambulancích přibude pacientů, kteří se k nim budou sjíždět z ostravské fakultní nemocnice a soukromé Vítkovické nemocnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám