Hlavní obsah

Masy sněhu ohrožují lyžaře, záchranáři varují před lavinami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pondělní sněhová nadílka zvýšila lavinové nebezpečí na horách, zvláště pak v Krkonoších a v Jeseníkách, kde v minulých dnech už laviny zabily dva lidi. Obrovské množství sněhu ohrožuje lyžaře už také v Beskydech.

Článek

Horská služba v Beskydech proto vydala všem návštěvníkům důrazné varování kvůli možnosti sesuvu sněhu ve volném terénu. „Nový sníh se zatím nepropojil s vrstvou starého sněhu. Proto všechny návštěvníky hor nabádáme k maximální obezřetnosti,“ prohlásil náčelník Horské služby Beskydy Radim Pavlica. Lidé by proto vůbec neměli vyrážet na hřebenové túry. Na některých místech mohou být naváté až třímetrové závěje.

Největší sněhový poprašek hlásí Lysá hora, kde v pondělí naměřili 154 centimetrů. Podle náčelníka beskydské horské služby nejsou současné přívaly sněhu ničím výjimečným. „Minulé dvě zimy sice taková nadílka nebyla, ale před třemi roky pamatuji stejnou,“ podotkl Pavlica.

Půl metru nového sněhu napadlo od víkendu v Jeseníkách. „Sněhová pokrývka nyní dosahuje od 40 do 130 centimetrů sněhu,“ řekl Právu v pondělí náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš s tím, že platí třetí stupeň lavinového nebezpečí.

„Pohyb nejen v lavinových katastrech, ale ve volném terénu vůbec nedoporučujeme. Mohlo by se něco utrhnout, jak se to stalo v pátek ve Velké kotlině snowboardistovi, který nepřežil,“ varoval Klimeš.

„Lidé by se neměli vydávat mimo značené cesty a sjezdovky ani v Krušných, Jizerských a Orlických horách a na Šumavě. Sníh je může zavalit i v lese,“ řekl ČTK zástupce republikového náčelníka Horské služby Adolf Klepš.

V Krušných horách sice nehrozí ani při současném intenzivním sněžení pád lavin, přesto se i tady mohou lidé ocitnout v ohrožení života, pokud by se připletli do cesty takzvanému sněhovému splazu. Takto označuje horská služba sesun menšího rozsahu, který ještě není regulérní lavinou.

Nebezpečné splazy mohou padat na čtyřech místech v regionu, řekl ČTK náčelník krušnohorských záchranářů Rudolf Chlad s tím, že mezi rizikové lokality, kde se splazy vyskytují, patří Bublava, Boží Dar, Pernink a Bouřňák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám