Hlavní obsah

Rath: Konstruktivní opozice se hodí leda do diktatur

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hostem středečního on-line chatu se čtenáři Novinek byl hejtman Středočeského kraje a poslanec ČSSD David Rath. Jeho nástup ve funkci provázela řada razantních opatření. Ratha provází kvůli jeho ostrým výrokům pověst "zlého muže“ sociální demokracie, což i sám uznává a potvrdil to při diskusi se čtenáři.

Foto: Eva Kořínková, ČTK

Středočeský hejtman David Rath

Článek

David Rath se při chatu se čtenáři Novinek pozastavil nad středečním rozhodnutím Sněmovny odložit hlasování o Lisabonské smlouvě až do poloviny února. "Děsí mě přístup ODS k Lisabonské smlouvě, a navíc se spojili v tomto případě s komunisty,“ reagoval na dotaz jednoho ze čtenářů.

Na dotaz, zda nemá pocit, že se ČSSD chová v opozici destruktivně, Rath odpověděl, že "opozice má být kritická a srozumitelná. Ochočená, tedy tzv. konstruktivní opozice se hodí tak leda do diktatur, ne do demokracií.“

Podle Ratha lidé poplatky nechtějí, proto se musí zrušit

Rath se postavil do čela boje proti poplatkům, když jeho kraj jako první počátkem ledna zrušil regulační poplatky ve zdravotnictví. Ty za pacienty v lékárnách a v nemocnicích hradí kraj. Poplatky od února zrušily všechny kraje ČR.

Největší penzum dotazů mířilo právě k regulačním poplatkům. Někteří čtenáři se pozastavovali nad tím, jaký je rozdíl mezi tím, platí-li pacienti poplatky samostatně, nebo jim je kraj vrátí formou daru z krajského rozpočtu a tedy daní.

Jednoho ze čtenářů zajímalo, nejde-li tedy pouze o předvolební tah a mrhání peněz. Rath odepsal, že "v demokracii voliči rozhodují co jsou jejich priority. Pro vás je to mrhání peněz, pro většinu voličů důležitá investice. Rozhodnout tento spor mohou jen voliči a ti rozhodli.“

Závazek věrnosti programu a straně je správný

Před volbami do krajů Rath zveřejnil svůj čtyřmiliónový "závazek věrnosti“ kandidátů za ČSSD. Podle něj by museli zákonodárci ČSSD hlasovat v souladu s usnesením strany pod pohrůžkou pokuty čtyř miliónů korun.

Podle Ratha "99,9 procenta lidí volí program, stranu a její lídry. Zvolení pak mají dodržovat co slíbili."

"Není však možné, aby lídři a strana nesla před národem za vše zodpovědnost a každý poslanec si každý den hlasoval jak ho momentálně napadne či třeba jak mu kdo zaplatí - z jiných stran, od lobbistů....," zdůvodnil hejtman svůj požadavek.

V poslední době Rath čelil kritice vládních poslanců pro své výroky, jimiž hodnotil nacistická krizová opatření.

Záležitost vyvolala prudké reakce politických odpůrců. Zatímco se hejtman za výroky omluvil s tím, že tisk vytrhl jeho výpověď z kontextu "zkratkovitého popisu dějin“, poslanci ODS požadovali svolat mimořádnou schůzi Sněmovny, na níž by jednali o jeho odvolání z funkcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám