Hlavní obsah

Zelení chtějí vyřadit projednávání radaru z programu schůze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zelení chtějí zastavit na první únorové schůzi Sněmovny projednávání smlouvy o americké radarové základně v Česku. Kateřina Jacques (SZ) v úterý sdělila novinářům, že by poslanci měli počkat na stanovisko administrativy nového amerického prezidenta Baracka Obamy k rozšiřování protiraketového deštníku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kateřina Jacques

Článek

Předseda ČSSD Jiří Paroubek však sdělil Novinkám, že o smlouvách o americkém radaru by chtěl jednat co nejdříve, "aby byly zamítnuty". 

O prosazení radarových smluv usiluje vládní ODS, loni v listopadu je schválil i Senát, Sněmovna o nich zatím ještě nehlasovala.

To se ovšem zřejmě ještě odloží. Ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) sdělila Novinkám, že předpokládá, že mise se budou řešit ve středu, jako první odpolední bod.

Radar by měl monitorovat střely vypálené z některých zemí, jako je například Írán či KLDR. Proti těmto střelám by navedl rakety, jež by měly být umístěny v Polsku a střely by zničily. Proti zvažovaným základnám USA v Česku a Polsku ostře protestuje Rusko, dlouhodobě je podle průzkumů veřejného mínění odmítají i zhruba dvě třetiny občanů Česka.  

Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg minulý měsíc uvedl, že by Rusko mohlo zapojit svou stávající radarovou siť do právě vznikající americké.

Lisabonská smlouva co nejrychleji

Poslanci nejmenší vládní parlamentní strany také v úterý na tiskové konferenci uvedli, že vyžadují co nejrychlejší přijetí Lisabonské smlouvy, protože pro další odklad podle nich není důvod.

"ODS přichází s jednou podmínkou za druhou: Nejprve že to musí posoudit Ústavní soud a pak, když tahle podmínka pomine, tak přijdou s novou podmínkou, že potřebují stykový zákon, což je banalita," popsal situaci předseda strany a vicepremiér Martin Bursík.  

Jednání o Lisabonu nechtějí prodlužovat ani Lidovci. "Postoj KDU-ČSL k Lisabonské smlouvě je jednoznačný. Chceme ji podpořit. Nevidíme žádný důvod pro jakékoliv čekání, protože není na co," řekl po jednání lidoveckého poslaneckého klubu šéf strany Jiří Čunek. 

O bezodkladné projednání Lisabonské smlouvy usilují i sociální demokraté. "O Lisabonské smlouvě bychom chtěli hlasovat ještě dnes, návrh KSČM na přerušení schůze nepodpoříme," řekl Novinkám Paroubek a dodal, že pokud koalici vadilo spojování misí a poplatků, nechápe proč chce spojovat Lisabonskou smlouvu s novelou stykového zákona.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám