Hlavní obsah

Vítr o rychlosti až 112 km/h ohrožuje dopravu, tvoří se závěje

Právo, Novinky, ČTK, jjí, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silný vítr vytvářející závěje na silnicích komplikoval v úterý ráno dopravu na řadě míst České republiky. Problémy hlásili silničáři například na Vysočině, v jižních Čechách, na Prostějovsku či v Pardubickém kraji. Především na silnicích nižších tříd je i nadále třeba dbát zvýšené opatrnosti.

Článek

Na Vysočině byly po ránu zaváté silnice na řadě míst kraje, bezprostřední dopravní problémy byly hlášeny od Stonařova na Jihlavsku, a to jak na vedlejší silnici směrem na Kněžice, tak na hlavní ve směru na Znojmo, kde ráno blokoval provoz polský kamión.

"Cestování po Vysočině nadále vyžaduje maximální opatrnost, otevřené úseky silnic mohou být zaváté na celém území kraje, krátkodobě mohou být silnice obtížně průjezdné, kdo nemusí, ten ať raději nadále nevyjíždí,“ hlásil dispečer Správy a údržby silnic Roman Šabart.

Sněhové jazyky i na D1

V Jihlavě foukal po ránu vítr o rychlosti mezi sedmdesáti až devadesáti kilometry za hodinu, ve Žďárských vrších nadále dosahoval vítr v nárazech až 112 kilometrů v hodině.

Podle výstrahy meteorologů se mohou na silnicích Vysočiny tvořit sněhové jazyky a závěje až do odpoledne. "Nárazový vítr vytváří sněhové jazyky i na dálnici D1 mezi Větrným Jeníkovem a Humpolcem, provoz je naštěstí slabý a plynulý,“ uvedl vedoucí směny integrovaného policejního střediska v Jihlavě Ivan Zahradník.

Silný vítr lámal na řadě míst kraje v noci stromy, hasiči jich odstranili přibližně desítku. Teplota v regionu je po ránu většinou těsně nad nulou.

V jižních Čechách hrozí i závěje

Se sněhovými jazyky se ráno mohli setkat i řidiči ve vyšších polohách Prachaticka, Českokrumlovska a Českobudějovicka. Na Jindřichohradecku se navíc místy objevují i závěje. 

"Připadlo tam čtyři až pět centimetrů nového sněhu. Na pomoc jsme tam proto vyslali jeden vůz z Jindřichova Hradce," řekla dispečerka Krajské správy a údržby silnic Marie Kmochová. 

Zaváté silnice komplikují dopravu i ve vyšších polohách na Prostějovsku. Na vedlejších silnicích zde navíc leží ujetá vrstva sněhu.

V Pardubickém kraji se v úterý ráno na silnicích tvořily sněhové jazyky. Hůře sjízdné úseky byly u Skutče a Hlinska na Chrudimsku, v okolí Poličky na Svitavsku a u Žamberku a Lanškrounu na Orlickoústecku. V Železných horách hrozí tvorba sněhových závějí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám