Hlavní obsah

Silnice ve většině krajů pokrývá rozbředlý sníh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve většině krajů ČR nejsou v sobotu na silnicích ideální podmínky. Silnice jsou většinou pokryty zbytky sněhu, na některých místech prší. Namrzlá vozovka s nejvyšší pravděpodobností přispěla i k ranní nehodě u obce Ruda na Žďársku, kde zemřel čtyřiatřicetiletý řidič Felicie. Situace se nejspíš nezlepší ani v neděli, kdy se mají teploty držet stále těsně nad nulou a může pršet či sněžit.

Článek

Na silnicích Vysočiny se místy nachází rozbředlý nebo zledovatělý sníh. Řidiči by měli být opatrní hlavně na silnicích druhé a třetí třídy ve vyšších polohách na Žďársku a na Třebíčsku. Situace je ale mnohem lepší než v pátek, kdy vozovky namrzaly i ve dne. Hlavní tahy jsou sjízdné bez problémů, říká  dispečer krajské správy a údržby silnic Jiří Havel.

Od pátku se v kraji objevovaly dešťové a sněhové přeháňky. "Večer to vypadalo zle, okamžitě vyjela veškerá technika. Ve všech okresech už ale máme teploty nad nulou," uvedl Havel. Podle předpovědi meteorologů by přes den nemělo mrznout , občas může pršet nebo sněžit.

Na některých silnicích v Moravskoslezském kraji leží zbytky sněhu. Řidiči by měli jet opatrně na vedlejších silnicích Bruntálska, kde se drží po pluhování zbytky sněhu. Rozbředlý sníh leží na hlavních i vedlejších silnicích v Beskydech, varují krajští silničáři. Hlavní tahy v kraji jsou sjízdné bez potíží.

Na Bruntálsku by měli být řidiči pozorní i na silnicích první třídy, které jsou mokré. V regionu místy prší a vyskytují se mlhy. Teploty se drží jeden stupeň Celsia pod nulou. V horských oblastech je třeba očekávat silný vítr. V Beskydech musejí řidiči počítat se sníženou viditelností kvůli sněžení. Teploty se pohybují mírně nad nulou.

V ostatních částech kraje je zataženo a místy mrholí. Na Frýdecko-Místecku a Karvinsku přechází mrholení v déšť. Teploty se časně ráno pohybovaly od dvou do čtyř stupňů nad nulou.

Komunikace zejména ve vyšších polohách Olomouckého kraje jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Na Šumpersku a Jesenicku leží zbytky rozbředlé sněhové kaše po chemickém ošetření. Na úsecích udržovaných inertním posypem jsou na vozovkách zbytky ujetého sněhu. Místy se tvoří mlhy. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Dálnice a rychlostní komunikace v Olomouckém kraji jsou holé, mokré, sjízdné bez omezení. Teplota v regionu se pohybuje od minus dvou do plus čtyř stupňů Celsia.

Dopravu ve Zlínském kraji může místy komplikovat mlha. Na silnicích v nejvyšších polohách zejména Vsetínska leží zbytky sněhové kaše, na ostatních komunikacích leží vrstva čerstvého sněhu do dvou centimetrů. Silničáři nabádají řidiče k opatrnosti.

Vozovky na Kroměřížsku, Zlínsku a Uherskohradišťsku jsou většinou holé a mokré. Teplota v regionu se pohybuje od nuly do plus čtyř stupňů Celsia.

Na západě Čech není v sobotu příliš ideální dopravní situace, řidiči si musí dávat velký pozor především na náledí a také občasné sněžení s deštěm. V relativně dobrém stavu se daří silničářům udržovat silnice první třídy a dálnici D5. Složitější situace je ovšem na cestách druhé a třetí třídy, zejména pak v horských oblastech. Vyplývá to z údajů dispečinků správ silnic v Karlovarském a Plzeňském kraji.

V Krušných horách na území Karlovarského kraje se teploty pohybují od minus dvou stupňů pod nulou až po tři stupně nad nulou. Právě tato situace je téměř ideální pro tvorbu náledí. Silnice první třídy jsou vesměs mokré po chemickém ošetření. Na regionálních komunikacích leží místy různě vysoká vrstva spíše rozbředlého sněhu. Ve vyšších horských polohách jízdu navíc komplikuje vítr a snížená viditelnost.

V Plzeňském kraji bylo k ránu o něco tepleji, pod bod mrazu tam klesaly teploty jen výjimečně. Bezproblémový byl provoz na dálnici D5, jejíž povrch je holý a sjízdný bez omezení. Pokud někde mrzlo, tak to bylo hlavně v horských polohách na Šumavě. Silnice druhé a třetí třídy jsou tady pokryté uježděnou vrstvou sněhu s inertním posypem. Silničáři doporučují zvýšenou opatrnost také při jízdě po silnici první třídy na Železnorudsku. 

Především před kluzkými silnicemi a místy i náledím varují dnes jihočeští cestáři. Řidiči by proto měli dbát zvýšené opatrnosti a rychlost přizpůsobit stavu vozovky. Náledí je může potrápit hlavně na šumavských horských cestách a také na Českokrumlovsku, kde se nesolí, informuje krajská správa a údržba silnic.

Jak bude v neděli

V noci na neděli bude oblačno až polojasno, na severovýchodě zpočátku zataženo. Ojediněle sněžení, v nížinách i déšť se sněhem nebo mrznoucí mlhy. Nejnižší teploty -1 až -5 st., v Čechách při malé oblačnosti až -8 st.C. V neděli bude oblačno až polojasno, ojediněle slabé sněžení nebo sněhové přeháňky. Nejvyšší teploty vystoupí na 0 až 4 st.C. Povane slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.

Hlavní tahy na jihu Čech jsou většinou holé a mokré, sjízdné bez problémů. Na silnicích nižších tříd na Jindřichohradecku a Prachaticku leží ujetá vrstva zledovatělého sněhu krytá inertním posypem.

Reklama

Výběr článků

Načítám