Hlavní obsah

VIDEO: V Praze jsou k vidění vzácné řády Evropské unie

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V Hrzánském paláci v Praze na Hradčanech jsou až do 1. března vystavena nejvyšší a nejcennější státní vyznamenání všech 27 států Evropské unie. Podle předního českého znalce faleristiky čili vědy o řádech Jiřího Fidlera jde o zcela unikátní expozici skvostů, které nikdy nebyly takto vystaveny pohromadě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sbírka čestných řádů v Hrzánském paláci na Hradčanech

Článek

Mezi historické unikáty patří třeba Řád slona udělovaný dánským královským dvorem.

:. Dánský Řád slonafoto: Právo/Petr Hloušek

Pro Právo o něm J. Fidler řekl: „Tento řád se pouze propůjčuje, takže po smrti držitele se vrací zpět do Dánska. V Praze se objevil jen třikrát, když ho dostal hvězdář Tycho de Brahe, kníže Karel I. ze Schwarzenberka, vítěz nad Napoleonem, a prezident T. G. Masaryk. O jeho zapůjčení na pražskou výstavu rozhodla krátce před Vánocemi sama dánská královna.“

:. Francouzský Řád čestné legiefoto: Právo/Petr Hloušek

Výstava je otevřena pro veřejnost každý den od 10 do 17 hodin a vstupné se neplatí. Řády a vyznamenání států Evropské unie však jsou ve dvou malých trezorových místnostech, takže při větším zájmu tu hrozí čekání ve frontě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám