Hlavní obsah

Soud nepovolil Polednové odklad trestu za Horákovou

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský městský soudce Petr Braun nevyhověl žádosti bývalé dělnické prokurátorky Ludmily Brožové-Polednové (87) o odklad jejího šestiletého trestu za podíl na justiční vraždě političky Milady Horákové a dalších tří mužů.

Foto: Petr Horník, Právo

Ludmila Brožová-Polednová vypovídá u soudu.

Článek

Přestože tato dosud jediná odsouzená aktivní účastnice vykonstruovaných politických procesů z 50. let doložila lékařskými zprávami, že má velmi chatrné zdraví, Braun ji míní do vězení poslat s tím, ať se pak tamní lékaři rozhodnou, zda je schopná trest absolvovat.

„Rozhodl jsem tak, že se nepovoluje žádost o odklad výkonu trestu a už jsem na to telefonicky připravil také pana obhájce. V úterý tomu dám formální ráz v podobě usnesení a to poté rozešleme paní Polednové, jejímu obhájci a státnímu zastupitelství,“ řekl v pondělí Právu Braun.

Upozornil však, že proti jeho rozhodnutí si může Polednová podat stížnost, což také podle Braunových předpokladů zřejmě udělá.

Ještě rozhodne Vrchní soud

„Tato stížnost má odkladný účinek, a než o ní rozhodne pražský Vrchní soud, nemohu paní Polednovou vyzvat k nástupu do výkonu trestu,“ doplnil Braun, který měl u pražského městského soudu kauzu bývalé prokurátorky od počátku na starost.

Znamená to tedy, že dokud nerozhodne stížnostní vrchní soud, zůstane Polednová na svobodě. Kdyby ale vrchní soudci dali nakonec Braunovi za pravdu, nebude mu už zřejmě nic bránit, aby určil Polednové termín nástupu do plzeňské věznice Bory.

Teprve pak mohou vězeňští lékaři určit, zda vážné problémy Polednové se zrakem, cukrovkou, špatnou srážlivostí krve a pohyblivostí dovolují její další setrvání za mřížemi.

Reklama

Související články

Klaus nedá Brožové-Polednové milost

Prezident Václav Klaus nevyhoví žádosti nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké a neudělí milost bývalé prokurátorce Ludmile Brožové-Polednové. Nyní 86letá...

Výběr článků

Načítám