Hlavní obsah

Protiromská demonstrace v Kolíně nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KOLÍN

Kolínští studenti zrušili protiromskou demonstraci, na níž chtěli 19. února protestovat proti "černému rasismu". Iniciátoři akce se dohodli s vedením radnice na jednání, kterého by se mohl zúčastnit i ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb.

Foto: Jan Chmelíček, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Důvodem pro demonstraci se stal incident, při němž skupinka Romů napadla v Kolíně sedmnáctiletého studenta. Ten po incidentu skončil v nemocnici s poraněnou hlavou a žebry.

Jeho spolužáci se následně rozhodli uspořádat demonstraci pod názvem "Stop černému rasismu a pozitivní diskriminaci Romů".

Kolínský starosta Jiří Buřič ČTK řekl, že studenti po jeho intervenci nakonec usoudili, že bude lepší o problému dále jednat. Diskuze by se mohl zúčastnit i ministr Michael Kocáb, který již dopředu avizoval, že v případě konání demonstrace se do Kolína vypraví a pokusí se situaci mírnit.

Policisté se obávali, že případná demonstrace by mohla přerůst v násilí. Studenti původně plánovali pochod do míst, kde se nachází několik domů obývaných převážně Romy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám