Hlavní obsah

Eurokomisaři jsou zbyteční, odmítl Bém svou kandidaturu

Právo, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský primátor a neúspěšný vyzyvatel Mirka Topolánka v souboji o post šéfa ODS Pavel Bém ve čtvrtek popřel informace, že by ho stranická organizace v metropoli chtěla nominovat na post českého eurokomisaře po Vladimíru Špidlovi. Navíc uvedl, že celou instituci eurokomisařů považuje za zbytečnou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pražský primátor Pavel Bém

Článek

Navržení Béma na eurokomisaře by byl  i paradox, protože pražský primátor je, na rozdíl od Topolánka, zásadním odpůrcem Lisabonské smlouvy. Jeho názory jsou blízké prezidentu Václavu Klausovi.

"Pražská ODS žádné nominace na eurokomisaře nedělá a ani to nejspíše dělat nebude. Institut bruselských eurokomisařů považuji za zbytečný, podobně jako řadu ministerských trafik v české vládě, a už proto mně připadá nejenom úsměvné, ale i zbytečné o takové 'fámičce‘ mluvit,“ reagoval Bém v SMS pro Právo na informace, se kterými přišly čtvrteční Hospodářské noviny.

Úvahy o tom, že by se Bém stal kandidátem na post v Bruselu, potvrdil starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

Jméno primátora padá v úvahu

"Jméno Pavla Béma v souvislosti s postem eurokomisaře padá. Záležet bude ale na tom, zda mu to někdo nabídne, zda on bude mít zájem a jaká bude v létě, až to bude na pořadu dne, vláda,“ uvedl Chalupa. O budoucím eurokomisaři rozhodne právě vláda.

Bémovo jméno označil za "hratelné“ i první místopředseda ODS a zástupce pražské stranické organizace David Vodrážka. Ten ve čtvrtek nebral mobilní telefon, pouze v SMS vzkázal, že je na dovolené.

Pozice Béma, který byl před kongresem prvním místopředsedou strany, oslabila po neúspěšném souboji s Topolánkem. Již delší dobu se v kuloárech mluví o ambicích jeho kolegů, kteří by jej rádi vystřídali v čele magistrátu. Nejčastěji je zmiňován první náměstek Rudolf Blažek.

Reklama

Výběr článků

Načítám