Hlavní obsah

Hejtmani navzdory slibu zatím zůstávají ve Sněmovně

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hejtmani z řad ČSSD, kteří jsou zároveň poslanci, zatím nesplnili svůj slib a neodcházejí ze Sněmovny. Ve středu je k tomu, aby v dolní komoře zůstali, vyzval šéf ČSSD Jiří Paroubek. Slib, že opustí s koncem loňského nebo na počátku roku letošního poslaneckou lavici, přitom dali jihomoravský hejtman Michal Hašek, olomoucký Martin Tesařík a pardubický Radko Martínek.

Foto: Petr Horník, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD

Článek

Jedině středočeský hejtman David Rath od počátku uváděl, že nejprve zkusí souběh obou funkcí a pak se teprve rozhodne. Paroubek ve středu ČTK řekl, že hejtmany nemůže nyní ve Sněmovně postrádat. Pokud budou výkon obou funkcí zvládat, budou v nich podle šéfa soc. dem. pokračovat.

"Na mém předchozím postoji se nic dramaticky nemění, poslanecký mandát jsem připraven ukončit již jako řadový poslanec v návaznosti na dořešení poplatků,“ sdělil Novinkám Hašek. Připomněl, že se již vzdal funkce šéfa poslaneckého klubu. 

"Naplno se věnuji práci hejtmana a šéfa Asociace krajů, což lze skloubit s poslaneckým mandátem spíše krátkodobě,“ doplnil Hašek s tím, že část poslaneckého platu za prosinec věnuje na charitativní účely.

Tesařík prohlásil, že respektuje to, co by si přál předseda strany. Má v plánu zůstat v dolní komoře do té doby, dokud se neprojednají zdravotnické poplatky. "Osobně se domnívám, že spolu s poplatky bych působení ve Sněmovně ukončil,“ uvedl na dotaz Novinek, do kdy zvažuje v dolní komoře působit. "Zatím jsme o tom nejednali. Budu o tom s panem předsedou hovořit,“ sdělil pak Novinkám Martínek.

"Zatím mi připadá, že se to dá zvládnout, i když je to časově náročné, třeba i na úkor dovolené,“ prohlásil pak Rath, který má výhodu, že jeho hejtmanství sídlí v Praze.  Paroubek také naznačil, že ČSSD odmítne vypárování ministrů. Ti jsou nyní zaměstnáni českým předsednictvím EU a kvůli akcím v jeho rámci nestíhají ve Sněmovně být.

Reklama

Výběr článků

Načítám