Hlavní obsah

Chybí vojáci, ale obrana nároky snižovat nechce

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zájem o armádu klesá, ministerstvo obrany proto rozjíždí další náborovou kampaň. Loni do vojenské služby vstoupilo 890 lidí, cílem rekrutačních středisek ale bylo do vojenského stavu přivést 1150 osob. Stejný úkol mají i letos. Přitom uchazečů zatím bylo dostatek, loni okolo tří tisíc. Většina ale neprošla zdravotními, fyzickým a psychologickými testy.

Článek

Ministryně Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) nechce nároky snižovat. „Nemůžeme z našich požadavků slevovat. Znám hodně lidí, kteří měli vážný zájem o práci v armádě a prostě neprošli testy. Myslím si, že by se neměla laťka snižovat jen proto, že se nedostává určitý počet lidí,“ řekla Právu  

Armádě chybí hlavně řidiči nákladních aut. Těch by velitelé potřebovali okolo pěti set. Dále mají zájem o elektrospecialisty, ale i o střelce a kulometčíky. Armáda proto chystá zesílit kampaň v novinách i na internetu. Funguje bezplatná informační linku 800 154 445 a stránky www.novakariera.cz.

Štědré odměny

Ministerstvo se také snaží nebýt skoupé. Parkanová například před Vánoci rozhodla, že každý z 34 tisíc zaměstnanců - vojáků i civilních pracovníků - dostane na konci roku odměnu ve výši deset tisíc korun. Všichni stejně - uklízečka i generál. Dohromady to přišlo pokladnu obrany přes 300 miliónů korun.

Mimořádné prémie dala vojákům ke dni veteránů. Podle ní je služba v armádě náročná.

„Proto jsem rozhodla, že mimořádně odměním všechny vojáky již od základních funkcí částkou 10 tisíc Kč. Další finanční prostředky přidělím vašim velitelům a dalším nadřízeným, aby mohli ze své úrovně diferencovaně navýšit odměny dle zásluh každého jednotlivce. Souběžně jsem uložila, aby byli obdobně odměněni i občanští zaměstnanci resortu,“ napsala ve svém rozkazu.

Podle informací Práva ministryně o paušálních odměnách rozhodla proto, aby se odměny konečně dostaly i k nejnižším hodnostem.

Vojáci patří k nejvíce profitovaným státním zaměstnancům. Průměrná mzda v armádě je okolo 25 tisíc korun měsíčně. Vojáci navíc dostávají 10 tisíc měsíčně jako příspěvek na bydlení. Mohou si přivydělat v misích, ti nejlepší až šest tisíc dolarů měsíčně (120 tisíc korun). Pokud navíc voják zůstane více než 15 let, získává nárok na vojenský důchod.

Reklama

Výběr článků

Načítám