Hlavní obsah

Vydrží vláda až do konce? Češi jsou rozpolceni

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká veřejnost je v otázce budoucnosti stávající koaliční vlády rozdělena. Zhruba polovina občanů (51 procent) si myslí, že kabinet vydrží po celé funkční období, zatímco 49 procent občanů má za to, že vláda skončí dříve. Vyplývá to z průzkumu, který zveřejnila v pátek agentura STEM.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Mirek Topolánek.

Článek

Rozpolcenost občanů je dána zejména stranickými preferencemi. Nadpoloviční většina sympatizantů stan vládní koalice si myslí, že kabinet premiéra Mirka Topolánka vydrží až do konce svého volebního období, tedy do poloviny roku 2010.

Tento názor zastává 69 procent příznivců ODS, 62 procent stoupenců lidovců a 55 příznivců Strany zelených.

Výrazně skeptičtější jsou k soudu vlády příznivci opozice. To, že vláda vydrží si myslí pouze pouze 38 procent sympatizantů ČSSD a 31 procent stoupenců KSČM.

Víra v Topolánkovu vládu vzrostla

Důvěra v trvání vlády se odráží také v materiálním zajištění respondentů. Většina těch, kteří se považují za dobře či průměrně zajištěné si myslí, že vláda vydrží, naopak lidé, kteří se cítí být špatně zajištěni jsou k její budoucnosti skeptičtí.

Oproti stejnému výzkumu z února 2007 stoupla víra občanů v trvání vlády o více než 20 procent. Tehdy věřilo v setrvání vlády pouze 30 procent lidí.

"Ze získaných dat lze usuzovat, že do uvažování lidí nad reálnými možnostmi koalice vydržet u vlády až do roku 2010 se významnou měrou promítá jejich vlastní zájem. Občané, kteří jsou na tom materiálně dobře, předvídají koalici dobrou budoucnost, zatímco ti, co se mají ekonomicky hůře, spíše věří v její blízký konec," uvádí se ve studii STEMu.

Anketa

Myslíte, že kabinet premiéra Mirka Topolánka vydrží celé funkční období?
Ano
44,4 %
Ne
55,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2556 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám