Hlavní obsah

Čunek doháněl stamiliónové resty, ale stihl i výlet do Bratislavy

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jedné straně horečné až zmatečné úsilí dohnat zanedbané povinnosti, na straně druhé bohorovný klid. Tak by se daly charakterizovat poslední hodiny Jiřího Čunka ve funkci ministra pro místní rozvoj. Výměny ministrů se uskuteční v pátek.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf lidovců Jiří Čunek.

Článek

Ve středu celý den i večer doháněl na ministerstvu nevyřízené věci tak, že nestihl dorazit na jednání sněmovního kontrolního výboru. Ve čtvrtek naopak, jako by neměl za pár hodin opustit ministerstvo a vládu, odjel na výlet do Bratislavy.

„Trávím čas jako kdybych neodcházel, normálně pracuji. Nyní jsem na Inchebě v Bratislavě a to proto, že jsem to slíbil už dávno,“ řekl Právu Čunek.

A proč nedorazil na jednání poslanců a ani neposlal žádného zástupce? „Musel jsem pracovat na tom, o čem oni jednali, tedy o monitorovacím systému. Měl jsem u sebe spolupracovníky a nechtěl jsem poslance dehonestovat tím, že tam pošlu někoho, kdo o tom ví málo,“ hájil se Čunek.

Koníček: Je to pohrdání Sněmovnou

Čelil za to kritice šéfa výboru Vladimíra Koníčka (KSČM). Ten absenci označil za pohrdání Sněmovnou v klíčovém okamžiku, kdy jsou ve hře miliardové dotace z EU a Česku chybí monitorovací systém. Konkrétně by ČR mohla z fondů do roku 2013 čerpat až 700 miliard.

Právě systém, který by měl ověřovat, zda jsou peníze z evropských fondů správně využívány, patří k největším slabinám Čunkova ministerstva. Starý systém je nevyhovující a Evropská komise hrozí blokací peněz, nový je zatím v nedohlednu.

Premiér Mirek Topolánek špatný monitorovací systém použil jako argument, proč by měl Čunek odejít. Nedávno řekl, že resort je v rozvratu a Čunek jej nezvládá. Ministr se hájí tím, že peníze jsou a nic není tak horké, jak vypadá.„ČR má jeden a půl miliardy na zálohách, pokud bude ministerstvo financí schopno, tak může uvolňovat zálohy,“ uvedl Čunek.

Na svém ministerstvu se také překotně snažil dokončit přípravu obchodní soutěže na nového mobilního operátora, která se táhne prý několik měsíců. Mělo by jít o čtyřletý kontrakt za zhruba deset miliónů ročně. Ministerstvo zatím využívá služeb firmy T-mobile.

Podle Čunka ve středu dolaďovali podmínky soutěže, ale jestli ji vypíše on, nebo až nástupce Cyril Svoboda nedokázal říci. „Jestli soutěž podepíšu já nebo nastupující ministr, je jedno. V tuto chvíli to opravdu nevím,“ řekl Čunek. Na dotaz, jak to může nevědět, když za několik hodin odstoupí, uvedl: „Já to nemusím podepisovat, ať si to podepíše nový ministr.“  

Reklama

Výběr článků

Načítám