Hlavní obsah

Ministr Liška podepsal petici za okamžité příměří v Gaze

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr školství Ondřej Liška (SZ) signoval petici SOS Palestina, SOS Izrael!, která vyzývá k okamžitému příměří v pásmu Gazy. Text sepsala předsedkyně ANO pro Evropu Monika MacDonagh-Pajerová a podepsaly ho i další osobnosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Ondřej Liška (SZ)

Článek

 „Chceme-li zabránit světovému požáru, mezinárodní společenství musí promluvit jednotným hlasem, politické i diplomatické úsilí i všichni jednotliví lidé, zděšení spirálou násilí, musí spojit své síly. Existuje pouze jedna cesta, jak zabránit zabíjení civilistů na obou stranách – okamžité a úplné příměří – teď!“ říká petice.

Liška na otázku Práva, zda by se do konfliktu v Gaze mělo české předsednictví EU razantněji vložit, odpověděl, že jde o prvořadý úkol. „Jsem toho názoru, že by se měl odložit ,upgrade‘ (rozšíření, zdokonalení) vztahu s Izraelem a prioritou by se mělo stát příměří a posílení role EU v mírovém procesu,“ reagoval Liška.

„Víme, že ani jedna ze stran konfliktu nejedná v této chvíli racionálně. I s omezeným přístupem médií do oblasti však každý vidí, co se děje a co se bude dít, dokud nebude nastoleno příměří,“ stojí v textu.

Petici, která doufá, že najde podporu třeba i u nastupujícího amerického prezidenta Baracka Obamy, vedle ministra např. dále podepsali: astronom Jiří Grygar, farář Svatopluk Karásek, soc. dem. zahraniční expert Vladimír Laštůvka, režisérka Olga Sommerová, herec a scénárista Zdeněk Svěrák, socioložka Jiřina Šiklová či bývalý rektor UK Ivan Wilhelm.

Petice žádá

  • Okamžité a úplné vyhlášení příměří.
  • Neomezený přístup pro lékařský personál a humanitární pomoc.
  • Ze strany Palestinců uznání Státu Izrael, ukončení násilností a respektování existujících mírových dohod
  • Ze strany Izraele rychlý vznik demokratického a sekulárního státu Palestina.
  • Vypracování mezinárodního programu infrastrukturní pomoci včetně oprav zničených nemocnic a škol, budování občanských struktur, které umožní obyvatelstvu vymanit se z destruktivního cyklu chudoby, násilí a fanatismu.

Za rozumné označuje výzvu premiéra Mirka Topolánka „k obnovení palestinského státu na demokratických základech“ a návrh ministra zahraničí Karla Schwarzenberga na svolání mezinárodní konference dárců pro Gazu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám