Hlavní obsah

Česku hrozí velká chřipková epidemie

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České republice do čtrnácti dnů hrozí chřipková epidemie. Za tu lékaři označují stav, kdy na sto tisíc obyvatel onemocní více než 2000 lidí. Zatím je evidováno necelých 700.

Článek

A letos by epidemie měla být silnější než loni, kdy v ČR postihla l, 2 miliónu obyvatel a zemřelo na ni 2500 nemocných. Inkubační doba chřipky je 18 až 72 hodin od nakažení a nemoc trvá přibližně čtyři až šest dní.

„Chřipková epidemie už je v Portugalsku, Španělsku, Irsku, Anglii, vyšší výskyt a regionální epidemie jsou v Holandsku a v Německu. Očekáváme proto, že do čtrnácti dnů chřipka udeří i v naší zemi,“ řekl Právu v úterý hlavní hygienik republiky doktor Michael Vít. Informoval, že v celé Evropě je virus typu A (H3N2), vůči němuž chrání i vakcína.

„Vzhledem k tomu, že nástup chřipkové epidemie by mohl být do čtrnácti dnů, je tento týden poslední šance na očkování proti chřipce. Imunita se totiž získává za deset až čtrnáct dní po aplikaci injekce,“ řekl Vít.

Očkování se doporučuje zejména starším lidem

Dodal, že doporučuje očkování zejména starším lidem, kteří už mají nějaké onemocnění. Část z nich je i očkována ze zákona. Celkově ale v České republice je očkováno proti chřipce jen 25 procent občanů starších 65 let, i když v Evropské unii je to 80 procent.

„Pokud je starší občan očkován proti chřipce, tak průběh onemocnění je mírnější, riziko hospitalizace menší a až o 75 procent se snižuje riziko úmrtí. Každoročně v České republice na chřipku zemře přibližně 2500 pacientů, většinou starších, kteří už měli nějaké chronické onemocnění,“ dodal Vít.

Vakcína stojí zhruba 120 až 200 korun a očkují praktičtí lékaři, kteří mají vakcínu přímo v ordinaci a nebo s receptem pošlou pacienta do lékárny. Zdravotní pojišťovny na tuto prevenci přispívají.

Vít varoval před podceňováním chřipky. „Jde o kapénkovou nákazu, a tak hlavní ochranou je kapesník před ústa a nenavštěvovat místa s větší koncentrací lidí. Chřipka zpravidla je doprovázena vysokými horečkami a odezní během týdne. K hlavním komplikacím chřipky patří zápal plic a zánět srdce,“ uvedl hygienik.

Reklama

Výběr článků

Načítám