Hlavní obsah

STEM: Většina Čechů komunisty ve vedení státu nechce

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina české veřejnosti si nepřeje, aby čelní představitelé KSČM zastávali vysoké státní funkce. Vyplývá to z prosincového průzkumu agentury STEM. Komunisty nechce ve vedení státu 58 procent lidí. Více než polovina občanů si navíc myslí, že by se měl vliv komunistické strany zásadním způsobem omezit.

Článek

Mírně či radikálně protikomunistický postoj zastává 58 procent respondentů. Zaujímá jej nadpoloviční většina sympatizantů vládních stran, ale jen necelá polovina lidí, kteří preferují sociální demokracii. Největší podpoře a toleranci se komunisté těší u důchodců, lidí nad 60 let a pochopitelně též u příznivců KSČM.

Nadpoloviční většina lidí, konkrétně 51 procent lidí má za to, že by se měl zásadním způsobem omezit vliv KSČM na život společnosti. Čtvrtina všech dotázaných s takovýmto omezením souhlasí bezezbytku.

Averze vůči komunistům mírně vzrostla

Od roku 2004, kdy byly tyto otázky položeny v průzkumu STEM poprvé, se podíl lidí, kteří si nepřejí vstup komunistů do vysokých státních funkcí, nepatrně (o tři procentní body) zvýšil.

Za poslední čtyři roky se rovněž mírně zvýšil podíl občanů, kteří si myslí, že vliv KSČM na život české společnosti je třeba zásadním způsobem omezit (z 47 % v roce 2004 na 50 % v roce 2008).

Komunisté posílili svůj vliv na základě výsledků říjnových krajských voleb, kdy je vítězná sociální demokracie přizvala do vedení některých regionů, případně opírá svou vládu o jejich tichou podporu.

Anketa

Vadilo by vám, kdyby komunisté zasedli ve vládě?
Ano
59,8 %
Ne
40,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18663 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám