Hlavní obsah

Čunek: Kalousek nekope za náš tým

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek v pondělí premiérovi Mirku Topolánkovi navrhl, aby odvolal ministr financí Miroslava Kalouska a nahradil ho ekonomem Tomášem Sedláčkem. Podle Čunka Kalousek ve vládě neprosazuje politiku KDU-ČSL.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek

Článek

Co vás vedlo k návrhu odvolat ministra financí Kalouska?

Věcné důvody. Pan ministr několikrát nerespektoval usnesení orgánů strany. Týká se to například internetového sázení. Byl tady jednoznačný požadavek strany, aby to nebylo, a on to udělal. Když strana chtěla, aby vysvětlil, proč to udělal, tak se o to ani nepokusil.

Další problém byl okolo stanovení termínu přijetí eura. Přestože předsednictvo strany řeklo, že je dobré tento termín stanovit, tak to ve vládě nehájil. Nyní to premiér udělal, protože pochopil, že je to logická věc. Týká se to dalších věcí, při kterých se nechoval jako člen KDU-ČSL.

Premiér se ho ale jednoznačně zastal. Řekl, že je úsměvné vůbec navrhovat odvolání nejlepšího ministra v historii lidovců.

Já si nejsem jist, zda kope za KDU-ČSL. Naše požadavky jsou často jiné.

Chcete říci, že když se ho zastal premiér, tak to ve vašich očí Kalouskovi spíše přitěžuje? Jde o to, aby kopal za svůj tým.

Vy jste oslovil ekonoma z ČSOB Tomáše Sedláčka, aby nahradil Kalouska. Proč?

Protože je makroekonom a vláda v časech krize makroekonoma potřebuje. Jeho názory jsou také velmi blízké KDU-ČSL.

Bral jste v potaz, že je zaměstnancem ČSOB, která je se státem ve sporu?

To s tím nesouvisí. Každý je někde zaměstnán. Záleží na tom, zda v té hře hraje nějakou roli. V roli majetkové žádnou roli nehraje. To je věc majitelů banky.

Je stále tato varianta ve hře, i když se to nelíbí části lidovců i premiérovi?

Ano. Jednání pokračují.

Objevily se i spekulace, že byste měl odejít z vlády vy. Já mám jako předseda strany výhodu, že nemusím spekulovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám