Hlavní obsah

Soud zrušil Čunkovi verdikt o pokutě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO
Aktualizováno

Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil rozsudek, který byl v lednu vicepremiér a předseda lidovců Jiří Čunek odsouzen k zaplacení dvacetitisícové pokuty za nepřiznání nesplaceného hypotečního úvěru. Zda však soud zrušil i samotnou sankci, není z rozsudku NSS zřejmé.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf lidovců Jiří Čunek.

Článek

Krajský soud v Ostravě odsoudil Čunka počátkem roku na základě žaloby novináře Tomáše Němečka z Hospodářských novin. Němeček upozorňoval, že vicepremiér porušil povinnost veřejného funkcionáře, neboť neuvedl, že má nesplacený hypoteční úvěr.

"Žalovaný Jiří Čunek porušil povinnost veřejného funkcionáře stanovenou zákonem o střetu zájmů tím, že v oznámení o činnostech, majetku, příjmech, darech a závazcích, které učinil dne 26. března 2007 v souvislosti s ukončením funkce starosty města Vsetín, neuvedl, že má nesplacený hypoteční úvěr u Komerční banky ve výši 1 388 527,74 korun,“ uvedl tehdy senát krajského soudu v odůvodnění rozsudku.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Důvody, proč NSS předchozí verdikt zrušil, nejsou z úřední desky zřejmé, stejně jako to, zda byla zrušena i dvacetitisícová pokuta. Mluvčí NSS nebyla schopna říci, zda je součástí rozsudku i zrušení pokuty, respektive jaké je jeho odůvodnění.

"Soudkyně, která má případ na starost je na dovolené, v tuto chvíli nemohu k případu nic říci," sdělila Novinkám mluvčí. Podle jejího vyjádření je třeba počkat, až vyhotovení rozsudku obdrží obě strany sporu a soudkyně se vrátí z dovolené.

Zpřísněný zákon o střetu zájmů platí od loňského ledna a přikazuje politikům, ale i vysokým úředníkům, soudcům nebo starostům a placeným zastupitelům v obcích a krajích, pravidelně zveřejňovat své příjmy, závazky, dary a majetek. Přikazuje, aby politici a další veřejně činní lidé odevzdávali do registru soupis majetku.

Reklama

Výběr článků

Načítám