Hlavní obsah

Bém kolem cesty do Antarktidy mlží, dráždí i spolustraníky

Právo, Jakub Mračno, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Primátor Prahy Pavel Bém (ODS) opět zaměstnává média. A znovu jde o jeho dovolenou, kolem které se nyní objevuje řada spekulací. Tajuplnou nepřítomností už dráždí i některé své spolustraníky. Některé indicie i nepřímá vyjádření jeho spolupracovníků a přátel přitom směřují k jedinému cíli.

Článek

Tím cílem je Antarktida, kde má pražský primátor jako vášnivý horolezec dobýt nejvyšší horu, Mount Vinson (4897 m). Právě tento vrchol mu chybí jako poslední k tomu, aby se dostal do elitní skupiny horolezců, kteří zdolali sedm nejvyšších hor sedmi světadílů nazývané 7 Summits.

Sám Bém to na přímý dotaz Práva nepotvrdil, odpověděl ale spíše vyhýbavě s tím, že "má čtrnáct dní dovolené a je na horách“. Podle spolupracovníků byl v poslední době ve velkém psychickém vypětí, jel si proto vyčistit hlavu.

Kam ve skutečnosti Bém odcestoval, ale nelze s určitostí říci, za což si vysloužil kritiku i u některých stranických kolegů. Jim stejně jako opozici na pražském magistrátu vadí, že primátor kolem své dovolené mlží.

"Měl říct, kam jede“

Podle místopředsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) musí být na magistrátu jasně řečeno, kdo vykonává Bémovy pravomoci. "V tomto ohledu není důvod, aby nesdělil médiím, kam odjíždí, kdy se vrátí a kdo za něj nese odpovědnost za chod města. To je normální standardní informace,“ řekla Právu.

Jiní členové ODS mají pro Béma naopak pochopení. Pražský poslanec ODS Boris Šťastný soudí, že i primátor má své soukromí a má právo odjet na dovolenou podle svého uvážení. "Myslím, že není povinností politika říkat, jak tráví volný čas, pokud na tom není něco protizákonného nebo neetického,“ uvedl na dotaz Práva.

Právě o tom jsou ale mnohé spekulace, točí se hlavně kolem nákladů na "výlet“ k jižnímu pólu.

Kolik stojí Antarktida

Některé odhady totiž hovoří i o částce přesahující půl miliónu korun, což by v případě Béma mohlo budit pochybnosti o tom, kdo jeho výstup na Vinson financuje. "Je několik možností jak se do Antarktidy dostat. Pro standardní turisty nabízíme zájezd ruskou výzkumnou lodí, dva týdny včetně cesty vyjdou na necelých dvě stě tisíc korun,“ řekl Právu Tomáš Cikán z cestovní kanceláře Eso Travel.

Podle něj to ale rozhodně nebude Bémův případ. Ten je podle své manželky na dovolené se známým dobrodruhem a majitelem cestovní kanceláře Livingstone Rudolfem Švaříčkem, který Béma doprovázel i na loňské expedici na Mount Everest.

Pro spekulaci, že v Antarktidě jsou, hovoří Švaříčkova odpověď na telefonát agentury Mediafax. Uvedl totiž pouze, že je v Chile. Navíc právě nyní je vhodná doba na výstup.

Podle dalších informací je Bém na horách v Česku či v Evropě.

Podle jednoho ze zdrojů často tráví s doprovodem dovolenou ve švýcarském Winterthuru. Ti, kteří jsou přesvědčeni, že je Bém se svým kamarádem někde v Evropě na lyžích, tvrdí, že by primátor i další účastníci případné expedice museli cestu oznámit ministerstvu životního prostředí.

To se ale podle jednoho z českých polárníků týká pouze vědeckých expedic a výzkumníků, běžní ani extrémní turisté prý tuto povinnost nemají. O Bémovi navíc nevědí ani diplomaté z Argentiny a Chile, odkud se na jižní kontinent cestuje.

"Pan Švaříček je mezi cestovateli skutečná špička a v těchto případech jej spíše jako zkušeného cestovatele najímají různí méně zkušení cestovatelé,“ poznamenal Cikán. Podle něj je pravděpodobné, že pokud se skutečně do Antarktidy vydali, půjde nejspíš o dlouhodobě naplánovanou mezinárodní expedici.

Náklady? Desítky či stovky tisíc korun

"Taková akce může být při dobré a včasné přípravě i podstatně levnější než klasický zájezd, zvláště s kontakty pana Švaříčka, který mimo jiné už na Mount Vinson byl,“ míní Cikán. V takovém případě by podle něj byly náklady řádově v desetitisících, letenka do Chile by vyšla na necelých 30 tisíc korun, přelet na Antarktidu některým z vojenských zásobovacích strojů může být při včasné dohodě i takřka zadarmo a náklady na samotný pobyt v ledové pustině už vyjdou na maximálně dvacet tisíc korun.

"Většinou tyto expedice financuje z velké části buď bohatý dobrodruh, nebo různé výzkumné společnosti, které si zkušené cestovatele zvou,“ dodal. Miroslav Caban, jeden z dobyvatelů 7 Summits, který na Mount Vinson vystoupil na Vánoce v roce 2004, ale odhaduje náklady na cestu a výstup na nejvyšší horu Anatarktidy na něco mezi třemi a čtyřmi sty tisíci korun.

Skutečností, že cesta na Antarktidu vyžaduje přípravu, argumentují někteří členové pražské ODS, podle nichž by se Bém musel pro expedici rozhodnout už před stranickým kongresem, který proběhl první prosincový víkend. Kdyby Bém, který prý svému vítězství věřil, byl zvolen předsedou, nepřipadal by podobný výlet v úvahu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám